Общинският съвет на Добрич ще разгледа предложение за определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници на територията на града

Снимка - Община град Добрич

Общинският съвет на Добрич ще разгледа предложение за определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници на територията на града, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Предложено е минималните цени за таксиметров  превоз  на пътници да бъдат съответно: дневна тарифа –  цена за 1 км. пробег – 0.75 лв., нощна тарифа  – цена за 1 км. пробег – 0.85 лв. Предложените максимални цени са съответно: дневна тарифа –  цена за 1 км. пробег – 1.20 лв., нощна тарифа  – цена за 1 км. пробег – 1.30 лв. Таксиметровите услуги заемат значителен дял в транспортно обслужване на населението на град Добрич.

Към 2 декември 2019 г. има издадени 387 броя разрешителни за таксиметров превоз на пътници, 41 броя разрешителни са прекратени, като основната причина, е че част от тях работят по черноморските ни курорти. По принцип тази  дейност е в разрешителен режим, а ценообразуването на услугата е в правото на данъчно задълженото лице, извършващо дейността. Това е посочено в докладна записка от зам.-кмета „Икономическо развитие и европейски фондове“ Росица Йорданова. При формирането на това предложение са взети предвид становищата на големите превозвачите в бранша, както и досегашната цена на услугата, формирана на база разходи за гориво,  амортизация, заплати, както  и други преки и административни разходи.

 

Жулиета НИКОЛОВА