Общински съвет-Благоевград гласува закриването на микробиологичната лаборатория в „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина” ЕООД

Благоевград. Общински съвет-Благоевград гласува закриването на микробиологичната лаборатория в „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина” ЕООД. Това стана по време на редовното месечно заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Преди гласуването управителят на Специализираната онкоболница д-р Георги Георгиев обясни, че неговото предложение по отношение на микробиологията е продиктувано от направените анализи през годините, тъй като от своето създаване болницата винаги е била на външен донос по отношение на тези микробиологични изследвания, но през 2012 година е излязла една наредба, която е вменявала всяка болница да има такава структура. „Ръководството преди мен е взело всички необходими мерки за създаването на тази лаборатория, в последствие обаче през 2014 година това беше отменено с нова наредба, с която това изискване отпадна. Болници от нашия ранг не разполагат с такава лаборатория, тъй като броят изследвания в тази област месечно при нас са между 4 и 25. Не е рентабилно да се поддържа такава лаборатория, каквато е необходима предимно в многопрофилните болници“, заяви той. Д-р Георгиев допълни, че е разгледал дейността преди създаването на лабораторията и след това до момента, като е установил, че няма разлика, тоест няма увеличаване на изследванията. По думите му преди създаването на лабораторията са плащани месечно между 100 и 200 лв. на външна фирма за тези изследвания,а в момента, купувайки всички консумативи, и плащайки заплатите на персонала, се харчат в пъти повече за извършване на тези изследвания. „Общо взето на годишна база без лабораторията можем да се поберем в 2 000 или максимум 3 000 лв., а в момента се изразходват някъде около 30 000 – 40 000 лв. По отношение на това какво ще се случи с персонала – лекарят-микробиолог не е на основен трудов договор при нас, така че няма проблем да остане без тази работа, а лаборантката, която работи е в достойна пенсионна възраст. Считам, че това е една малка стъпка към опит да оптимизирам дейността и някои разходи да бъдат огледани“, каза още д-р Георги Георгиев.

Местният парламент взе решение и за отпускане на еднократна финансова помощ на Георги Иванов Караджов, който е 40-годишен и е претърпял операция на стомаха и химиотерапия заради онкологично заболяване. Тъй като в момента се налага лечение в чужбина бе прието предложение за отпускането на финансова помощ в размер на 5000 лв.

Общински съвет-Благоевград гласува и възлагането отново на управлението на общинска фирма „Биострой“ на Васил Бачев за нови 3 години.

Натали СТЕФАНОВА