Общински съвет – Смолян гласува отлагане на докладната записка за ситуацията със свлачището край Тикале, съветниците от КРОС напуснаха залата

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Общински съвет – Смолян гласува отлагане на докладната записка за ситуацията със свлачището край Тикале, съветниците от КРОС напуснаха залата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. След продължителните дебати общинските съветници от ГЕРБ Славка Каменова и Ангел Безергянов предложиха точката да бъде оттеглена, за да се прецезира предложението. По думите на Каменова, докладната е противоречива и не може с декларация да се умолява адресанта, на който се изпраща.

Общинският съветник Филип Топов заяви, че в този вид, в който е предложена докладната записка с проект за решение, спазват разпоредбата за Правилник. Той уточни, че се предлага вземане на решение в две точки – приема декларация до министър-председателя и второ да се поканят експерти да внесат яснота по ситуацията със свлачището.

Кметът Николай Мелемов обяви, че на 15 септември пътят Смолян – Мадан ще бъде отворен. „Притеснявам се за авторитета на Общински съвет и община Смолян. Трябва да има уважение между институциите“, посочи кметът. Той допълни, че е по-редно протестиращите да напишат тази декларация и да я адресират до премиера, ако искат и до президента и омбудсмана. Той отбеляза, че трябва да се предприемам мерки за свлачището, които са реални. „Наредено е на професори и на АПИ и те са тук. Те и в момента извършват действия. Колкото средства се необходими за укрепването на свлачището, държавата ще ги отпусне.

Въпреки продължилите дебати повече от час и половина по докладната записка, общинските съветници решиха тя да бъзе отложена. Това накара съветниците от КРОС, според които това в момента е най-важния за разрешаване въпрос в община Смолян, напуснаха Сесийна зала и няма да останат до края на заседанието.

Нели ГЕРГЬОВСКА