Общински съвет – Смолян реши да награди Фолклорно трио „Родопски извор“ и определи размера на Годишната награда на Общината и на Националната литературна награда „Николай Хайтов“

Общински съвет – Смолян реши да награди Фолклорно трио „Родопски извор“ и определи размера на Годишната награда на Общината и на Националната литературна награда „Николай Хайтов“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Награждаването на фолклорно трио „Родопски извор“ е по повод 20 годишнината им, а паричната награда е в размер на 500 лв. и ще се връчи на честването на годишнината на състава, която е на 31 май в Смолян.

Общинските съветници определиха и размера на Годишната награда на община Смолян, която се дава всяка година на 24 май на изтъкнати просветни и културни дейци от Общината. Предложенията за наградените се дават от съсловните организации, а местната администрация ги награждава с парична награда от 200 лв. и значка на град Смолян.

На заседанието на Общински съвет – Смолян бе  определен и размера на Национална литературна награда „Николай Хайтов“ на Община Смолян за 2019 г. Съветниците решиха тя да бъде в размер на 1000 лв. Кметът на Смолян Николай Мелемов от своя страна трябва да назначи комисия, която да определи носителите на наградата за значителни художествени постижения в съвременната българска литература в духа на Хайтовата литературна традиция.

Нели ГЕРГЬОВСКА