Общо 32 бебета са родени в Асеновград по общинската програма „Ин витро“

снимка: pixabay.com

Асеновград. Общо 32 бебета са родени в Асеновград по общинската програма „Ин витро“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Живка Георгиева, председател на Комисията за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Асеновград. „Още 4 бебета се очаква да се родят. Успеваемостта на общинската програма е 52 % и това е много добър показател“, посочи тя.

Георгиева припомни, че общинската програма „Ин витро“ датира от 2012 година, като за седемгодишния период до момента са подпомогнати общо 69 двойки с репродуктивни проблеми. Общата стойност на отпуснатата помощ възлиза на 231 500 лв., като през годините е различен броят на двойките, които са подали заявления и които са получили финансова подкрепа.

„Общият брой на обработените заявления е 122, а броят на подпомогнатите двойки е 69, но не защото има отказ на подалите заявления, а защото някой от двойките са подпомогнати многократно. Единствено ограничение е двойката да не бъде подпомагана двукратно през календарната година, но няма ограничения за броя на кандидатстванията през различни периоди, в зависимост от потребностите на лицата. Една двойка е подпомогната 5 пъти, пет двойки са подпомогнати 4 пъти, други пет двойки са получили подпомагане в 3 последователни години. 20 семейства и двойки са получили два пъти такава помощ, а останалите желаещи са били подпомогнати еднократно“, каза Живка Георгиева.

През 2019 година са постъпили общи 16 заявления на желаещи за асистирана репродукция, всички са отговаряли на заложените  условия и критерии, и всички са подпомогнати със сума от по 2000 лв. От началото на 2020 година са постъпили 2 заявления, като двете двойки са одобрени и са подпомогнати. „Сумата се изплаща не предварително, а след като бъде извършена интервенцията и бъде представен документ за финансов разход“, подчерта Георгиева.

„В правилника на общинската програма са заложени критерии, на които кандидатите трябва да отговарят. Не е задължително двойката да бъде в брачни отношения, могат да бъдат в съвместно съжителство. Постоянният или настоящият адрес трябва да бъде на територията на община Асеновград през последните 3 години. Сред критериите е също кандидатите да нямат парични задължения към държавата и общината, да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да не са поставени под запрещение, да не са криминално проявени лица, и най-вече да има медицинска индикация, на която трябва да отговарят. Затова в комисията има четирима лекари-специалисти, които преглеждат документацията и съответно дават становище дали медицинската индикация е реална. Изисква се също етапна медицинска епикриза за показателите към момента на подаване на заявлението“, обясни Живка Георгиева.

Тя обобщи, че общинската програма „Ин витро“ е изключително успешна. „Общинското ръководство има добрата нагласа да подпомага двойки с репродуктивни проблеми. Доказателство за това е, че програмата няма заложен лимит, няма точно определени средства, а се подпомагат всички желаещи двойки, които отговарят на условията, за да сбъднат мечтата си да имат рожба и да станат родители“, посочи Георгиева.

Тони МИХАЙЛОВ