Обявиха обществена поръчка за изграждането на пешеходен  надлез над улица „Магистрална“ във Велико Търново, съоръжението ще струва над 1 млн. лв. без ДДС

Велико Търново. Обявиха обществена поръчка за изграждането на пешеходен надлез над улица „Магистрална“ в старата столица. Съоръжението ще струва над 1 млн. лв. без ДДС , съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация. От там търсят фирма за инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор за няколко обекта, освен надлеза. Според ръководителите на проекта за интегрирания градски транспорт на Велико Търново, изграждането на новото пешеходно съоръжение ще започне през следващата година. То ще свързва парк „Никола Габровски“ с Търновския център, който се намира отсреща. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж“. С изграждането на надлеза ще се обезопаси преминаването на пешеходците, тъй като това е един от най-товарените участъци в града. Експертите, изготвили техническата документация, предвиждат той да е пригоден и за хора с увреждания, както и за майки с колички. Пешеходният достъп ще се осигурява от два асансьора, ще има и стълби. Дължината на пътното съоръжение ще е около 50 м. То ще има и покрив, за да предпазва хората при лоши метеорологични условия. Ще има и вътрешно осветление.

Останалите обекти, включени в същата обществена поръчка, са  „Изграждане на кръгово кръстовище между улици „Христо Ботев“, „7-ми юли“, „Цар Т. Светослав“; „Изграждане на кръгово кръстовище между улици „Беляковско шосе“, бул. „България“, ул. „Полтава“, ул. „Освобождение“, ул. „Краков“; „Изграждане на буферен паркинг „Сержантско училище“ и  „Изграждане на буферен паркинг „Френхисар“.

Луиза ТРАНЧЕВА