Обявиха победителите в ученическия конкурс на РЗИ – Смолян „СМАРТ.АРТ (don’t start)“ по случай Международния ден без тютюнопушене

Обявиха победителите в ученическия конкурс на Регионалната здравна инспекция  – Смолян „СМАРТ.АРТ (don’t start)“ по случай Международния ден без тютюнопушене. Това съобщиха от РЗИ – Смолян. Международния ден без тютюнопушене се отбелязва всяка година на третият четвъртък на месец ноември и има за цел да промени отношението ни към употребата на тютюневи изделия и да предложи на милиони хора по света предизвикателството да отхвърлят зависимостта към никотина. Здравословно предизвикателство отправиха и младежи от област Смолян към връстниците си чрез своите творби в онлайн конкурса „СМАРТ.АРТ (don’t start)“ за креативни послания за живот без дим и алкохол. Днес вече са известни и победителите в надпреварата, организирана от Регионалната здравна инспекция. Те бяха определени с гласуване от потребителите на фейсбук чрез харесвания в страницата на конкурса и това са: Ем. Орелова от Смолян с рисунката си  „Потисник“ в категорията „вдъхновяваща или образователна картина“ и В. Чивлиев от Мадан в категорията „мийм“ („меме“)

Двамата ще получат за награда последен модел на известна марка фитнес гривни, а на останалите девет участници ще бъдат връчени грамоти за запомнящо се представяне в състезанието. А то беше интересно, много оспорвано и с непредвидим резултат, особено в категорията „вдъхновяваща или образователна картина“. В нея взеха участие 9 произведения, съдържащи силни оригинални изображения – рисунка или снимка. В категорията на интернет жанра „мийм“ (или „меме“) се включиха трима автори с общо 5 творби.

До този момент страницата на конкурса „СМАРТ.АРТ (don’t start)“ има над 300 последователи. Статистиката на фейсбук за периода на надпреварата (15 октомври – 20 ноември) показва, че нейните публикации са успели да стигнат до над 43 хил. потребители на мрежата, средният брой хора, които са видели всяка от творбите на учениците, е 4280, а средното количество „харесвания“ на произведение е 260. Така инициативата на РЗИ, заедно със съпътстващата я здравно-информационна кампания в училища на региона и фейсбук, успя да достигне неочаквано голям обсег от хора и да осъществи целта си – по творчески и иновативен начин да алармира сред тинейджъри и възрастни относно здравните рискове от употребата на цигари и наргиле, бездимни тютюневи изделия и електронни цигари (вейпове), като и от ранната употреба на алкохол сред младите хора.