Огнян Златев, ЕК: Отсрочката за Брекзит до 31 октомври показа единството на ЕС при намиране на решение в защита на гражданите

Последен или пореден епизод на Брекзит предстои да „гледаме“ след срещата на върха в Брюксел? Колко дълго ще е последното отлагане на Брекзит? И какво ще избират, ако британските граждани гласуват на 26 май, а напуснат Общността на 31 октомври? Тези и още въпроси получават отговор от Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България броени часове след вечерната среща между европейските лидери на 10 април като гост в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Раздялата на 31 октомври точно в полунощ е ултиматумът, който постави председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. 22 май обаче все още се струва възможна дата за британския премиер Тереза Мей. Какви сигнали всъщност ни даде вчерашният шестчасов дебат за Брекзит между лидерите на 27-те?

Огнян Златев: За пореден път Европейският съюз показа своето единство при търсенето и намирането на работещо решение. Смятам, че независимо от продължилия доста по-дълго от предвиденото дебат, в края на краищата постигнахме решение, което в максимална степен удовлетворява и защитава интересите на всички граждани на ЕС.

Водещ: Действително говорим за единство на европейския глас, към което, разбира се, британският премиер Тереза Мей не се присъединява. Разделение в ядрото обаче бе налице – познатото вече единоборство между Франция и Германия в европейски контекст за това чий глас да се чува по-силно засегна и дебата за Брекзит. Коя позиция всъщност е по-силно застъпена в Европа, от коя страна застана България вчера и кой глас надделя?

Огнян Златев: Мисля че е малко крайно и спекулативно да се говори за разделение. Нека не забравяме, че девизът на ЕС е „Единни в многообразието“ – ние уважаваме и приемаме всяко едно мнение и различие, но работим заедно за постигане на компромис и единно решение. За това сме съюз, основан на демократични ценности – защото всеки има право да изкаже своето мнение. Но в процеса ние се убеждаваме един друг кое решение отговаря в максимална степен на интересите на всички останали. Както винаги България като един пълноправен член на ЕС е на страната на единството. Това е най-важното послание, което смятам че показа вчерашната среща.

Водещ: Несъмнено видяхме това – гласът на Европа е ясен – тя застава зад това да намери най-доброто решение с всички отстъпки, които предприема спрямо Великобритания. Ясно ли е обаче какво иска Обединеното кралство? Анализаторите твърдят, че преговорите за Брекзит всъщност се водят между политическия елит в самата Великобритания, а не между Лондон и ЕС. Кой решава всъщност?

Огнян Златев: Има резон в това, което казвате. През последните 6 месеца очакваме да чуем еднозначно и ясно какво е желанието на Великобритания. Министър-председателят госпожа Тереза Мей снощи отново изрази желанието на Великобритания да напусне ЕС със споразумение. Това, разбира се, е добре, но самото решение и посланието, идващо от Лондон, трябва да бъде излъчено от самите британци. Неслучайно беше дадена отсрочка до 31 октомври. В края на месец юни ще се направи един преглед, за да се прецени доколко политическите процеси във Великобритания позволяват действително приемането на споразумението. Няма да има предоговаряне на вече постигнатото споразумение. Очакваме да видим дали госпожа Мей ще успее да намери достатъчно политическа подкрепа за ратифицирането на това споразумение.

Водещ: Казвате, че се очаква решение, но докога всъщност британският парламент може да продължава с отлагането? Възможно ли е още едно поредно такова и след 31 октомври?

Огнян Златев: Не – това е постигнатата договорка. Дава се още малко време, за да може Тереза Мей да убеди депутатите в Камарата на общините в британския парламент да подкрепят или не нейният подпис под споразумението. Няма друга дата след 31 октомври. Подобно развитие предвижда участието на Великобритания в изборите за ЕП – това също е важно да се каже, тъй като при досегашното развитие на Брекзит този сценарий не се предвиждаше. Дали Великобритания ще участва или не в изборите за ЕП също ще бъде някаква индикация за това дали тя остава в ЕС или не.

Водещ: Споменавайки евроизборите на 26 май – как точно ще участва Великобритания в тях, ако планът на Тереза Мей до 22 май да се постигне някакво споразумение в Британския парламент не се осъществи? Какво всъщност ще избират гражданите на Обединеното кралство, ако Брекзит все пак се осъществи на 31 октомври с или без сделка?

Огнян Златев: Имаме все още съществуваща хипотеза. При цялата условност на неизвестното пред нас, Великобритания е задължена да участва в изборите за ЕП по силата на своя договор за присъединяване, при положение, че тя до 31 октомври има възможността да остане в ЕС. Ако депутатите решат, че това не ги устройва и не участват в изборите за ЕП, това ще е един вид знак, че те напускат ЕС без сделка, т.нар. „твърд Брекзит“. Междувременно Тереза Мей изказа нееднократно своята надежда и увереност, че тя ще успее да убеди британските депутати в това да ратифицират сделката, така щото напускането на Великобритания от ЕС със споразумение да се случи преди датата на европейските избори. Неслучайно взетото снощи решението е за гъвкаво напускане на Великобритания, защото то дава възможност за Брекзит и преди 31 октомври, при положение че Британският парламент постигне съгласие за ратификация на споразумението.

Водещ: Анализатори обръщат внимание на това, че Великобритания винаги е била с единия крак навън, възползвайки се в най-много ситуации от т.нар. „opt-out“. Наблюдаваме ли в момента подобен сценарий – желание на Великобритания да продължи да черпи от ползите, които имат всички граждани на ЕС, но да не се ангажира с някои задължения от членството. Възможен ли е изобщо такъв сценарий?

Огнян Златев: Не, в никакъв случай. Великобритания винаги е спазвала стриктно своите ангажименти и своите задължения като пълноправен член на ЕС, което включва участие в законодателния процес, участие в процеса на взимане на решения, изплащане на финансовата вноска, която всяка една държава членка заплаща в ЕС. Нека не забравяме, че Великобритания е един от големите нетни вносители в общия европейски бюджет, така че аз не бих се съгласил с едно такова твърдение.

Водещ: Нека обърнем поглед и към това как това решение ще се отрази върху българските граждани. Всъщност промениха ли се условията за българите, живеещи или учещи във Великобритания от гледна точка сроковете например, които са им необходими за уреждане на статута им във Великобритания?

Огнян Златев: Знаете, че още в края на миналата година ЕС започна доста активно да се подготвя за раздялата с Великобритания в случай, че не бъде ратифицирано споразумението. Има вече гласуван един цял пакет от стъпки и мерки, които ЕС предприема, за да защити интересите и правата на своите граждани след евентуалната дата на Брекзит, която и да е тя, със или без споразумение. Ако е със споразумение, там нещата са пределно ясни. Ако е без такова обаче, има създадени и приети цял набор от стъпки – те са достъпни на всички официални езици на ЕС, включително и на български. Можете да ги видите на страницата на Представителството на ЕК, както и на самата ЕК. Опитали сме се в максимална степен да защитим всякакво бъдещо развитие на казуса Брекзит. Разбира се, тези стъпки са едностранни – само от страна на ЕС. Какво би решила самата Великобритания – това предстои да разберем. След напускането тя ще остане трета страна спрямо ЕС, т.е. тя е в правото си да въвежда каквито иска режими и взаимоотношения с останалия свят. Това, което засяга интересите на българските граждани като част от всички останали европейски граждани, които живеят, учат и работят на територията на Обединеното кралство и ще останат там и след напускането на Великобритания с или без споразумение – те са защитени в максимална степен. Съветвам всеки един да прочете информацията по въпроса – тя е в изобилие, налична е и на български език. Това, което трябва да знаят всички наши съграждани, както и всички европейски граждани, че техните интереси и права ще бъдат максимално защитени.

Водещ: Ако погледнем все пак към предстоящия евровот на фона на всички тези разговори за Брекзит, инициативата „Този път ще гласувам“ е нещо, което все още не сме обсъждали с Вас в ефира на „Фокус“. Стават ли все по-ключови евроизборите за резултатите и в самите държави членки или хората просто осъзнават все повече ролята и важността на ЕС, както и мястото му в нашия живот?

Огнян Златев: Всички европейски граждани все да осъзнават значението на предстоящите европейски избори. А те са толкова важни по няколко причини. Първо, защото ние се намираме в една абсолютно нова и непозната досега глобална политическа обстановка – в един свят, който за съжаление е свързан със страшно много предизвикателства спрямо ЕС. Подложени сме на натиск от различно естество и различни страни, а сме изправени и пред предизвикателството да се справим с нова ситуация, неизпитвана досега, в която една голяма държава членка решава да напусне. Заедно с това сме свидетели и на надигаща се вълна на популизъм и национализъм. В този смисъл предстоящите на 26 май избори са изключително важни. И в тях неслучайно за разлика от предишни избори за ЕП очакваме да видим по-засилено участие на младите избиратели, имайки предвид, че по една или друга причина активността им до сега не беше особено висока. Неслучайно кампанията „Този път ще гласувам“ е насочена основно към тях и се надяваме да успеем да провокираме интереса на младите – особено на тези, които за първи път получават възможността да упражнят своето право на глас.

Водещ: Доколко разчитате на активните млади хора, които припознават европейската кауза като своя в лицето например на младежите от Младежки екип Европа, да привличат към дебата за Европа по-неактивните?

Огнян Златев: Младежки екип Европа е българско изобретение – всички мои колеги в останалите държави членки изключително много ни завиждат за това, че имаме възможността да работим с такива млади, отдадени на европейската идея хора, които с радост остават сърцето и мислите си в работата, помагат в многобройните инициативи и прояви, които осъществяваме не само в София, но и в цялата страна – срещи с млади хора, с учители, с представители на местния бизнес, хора от селското стопанство. Точно чрез тези млади хора ние успяваме да достигнем още по-лесно до по-широк кръг наши съграждани. Няма да спра да им благодаря, защото работата, която вършат, е страхотна. Но те го правят не защото някой ги принуждава или очакват да получат възнаграждение – правят го доброволно, със сърцето и душата си. И това за нас е най-важно.

Анна АНГЕЛОВА