Огнян Златев, ЕК-София: Сега е най-подходящият момент за евроинтеграция на страните от Западните Балкани

Сега е най-подходящият момент за евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев по повод новия доклад на ЕК за бързо приобщаване на Западните Балкани, които ще стане ясен днес. По думите му това една от заслугите на Българското председателство на съвета на ЕС, като коментираната 2025 година за присъединяване на някои страни е реалистичен, но и доста амбициозен срок. Според Златев се наблюдава и засилена политическа воля на лидерите от региона за евроинтеграция, които са загърбили размирните времена на 90-те години.

„С този стратегически документ, който ще бъде представен следобед, показваме нашата увереност, че можем да помогнем за още по-бързото интегриране на тези шест страни. Това е процес, който има 2 измерения – от една страна протегнатата ръка ЕС и европейските институции, които работят със всеки, който би искал да се присъедини към тях, но от друга страна е желанието, стремежа на тези страни да се реформират, така че да станат част от голямото европейско семейство“, коментира още Огнян Златев.

Той допълни, че ползите от присъединяване на тези шест държави към ЕС ще бъдат както за общността, така и за гражданите в региона. „Ще се засили усещането за тяхната принадлежност към Европа, приобщавайки страните от нашето съседство ще се спечели стабилност и икономическо процъфтяване“, добави Огнян Златев.