Огнян Златев, Представителство на ЕК: Безспорният успех на европредседателството ни е поставянето на темата за европейската перспектива на Западните Балкани в дневния ред на ЕС

Огнян Златев, ЕК в София

 

 Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България в интервю за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Г-н Златев, шест месеца по-късно – как оценявате председателството на България на Съвета на Европейския съюз?

Огнян Златев: Едва ли точно аз трябва да поставя оценка, но мога да кажа какво беше впечатлението на всички участници във форумите и събитията, които се проведоха не само в София, а и в други български градове по време на председателството. A те са изключително високи и ласкави не само заради начина, по който бяха организирани самите събития, и начинът, по който българските администрация и представители бяха подготвени. Но и заради начина, по който българската страна показа лидерство, дълбоки познания и винаги търсеше консенсус като възможност да събере различните позиции по обсъжданите въпроси.

Водещ: Разговорът ни с Вас е продължение на този отпреди три месеца. Вече може да направим по-цялостен обзор на събитията. Кои според вас са най-големите постижения на България за тези шест месеца?

Огнян Златев: Много са и нека не забравяме, че работата на всяка една държава-членка, която поема ротационното председателство, е да продължи работата, която е започнало предишното председателство, и да предаде нещо за следващото, т.е. това е един непрекъснат работен цикъл. Това, което можем да отличим, е безспорният успех отново да поставим темата за европейската перспектива на Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз. По другите направления, по които се работеше в рамките на Българското председателство, бих отбелязал Директивата за командированите работници, която най-накрая беше преработена и между трите съзаконодателни институции в Европейския съюз беше постигнато разбирателство. Във връзка с портфолиото, което е определено за българския еврокомисар Мария Габриел – там имаме изключително добри постижения. Бяха постигнати редица споразумения, свързани с изграждането на единния цифров пазар: имахме промяна на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги; беше приет Регламент за премахване на пречките пред електронната търговия, което е свързано със забраната на т.нар. необосновано геоблокиране, свободното движение на неличните данни. Имахме приети важни текстове и по управлението на Енергийния съюз, енергийната ефективност на сградите. Важното е, че по-голямата част от предварително набелязаните т.нар. „досиета“, България успя да свърши много добре своята работа и предава на Австрия достатъчно солидна основа, на която Австрийското председателство да продължи.

Водещ: Споменахте голяма част от темите, които бяха засегнати през тези шест месеца. Но кои срещи и събития определяте като ключови в рамките на председателството ни?

Огнян Златев: Безспорно срещата с най-голямо отражение, която ще се помни, беше срещата Европейски съюз – Западни Балкани, която се проведе тук, в София. Но тук бих искал да подчертая и значимостта на срещата Европейски съюз – Турция, която се проведе във Варна, в Евксиноград. Тя отново съживи диалога между двете страни, който като че ли беше поставен на заден план през последните години по политически причини. Сега този диалог макар и с малки стъпки, върви напред.

Водещ: „При председателството ще решаваме, а няма да създаваме проблеми“ – това казахте през януари тази година в интервю за миланско радио. Кои проблеми намериха своето решение през тези шест месеца?

Огнян Златев: Не забравяйте, че Българското председателство се проведе във време на доста динамична глобална политическа обстановка, с толкова много предизвикателства и кризи, които се случваха около границите на Европейския съюз. Така че за нас най-важното е, че независимо от всичко това, България успя да постигне добри резултати. Не бих разделил нещата на черно-бели. Всяко едно затворено досие или постигнато споразумение между държавите членки или трите законодателни органа на ЕС е безспорен успех, а такива примери имаме много.

Водещ: За това председателство се говореше много още преди началото му. Пред какви предизвикателства бе изправена страната ни?

Огнян Златев: От една страна, че имаме няколко изключително важни теми, които трябваше или да продължат да се развиват, или да започнат в рамките на нашето председателство. Ще дам за пример две от тях. Едното са продължаващите преговори с Великобритания във връзка с изразеното желание от нейните граждани да напуснат Европейския съюз – безспорно изключително трудна тема. И свързаната с нея втора тема, чието обсъждане започна в рамките на Българското председателство – тази за новата Многогодишна финансова рамка, т.е. как Европейският съюз ще продължи да функционира и след 2020 г., когато вече няма да сме Европейски съюз на 28-те, а ще сме 27 държави-членки. Знаете, че Европейската комисия представи своето предложение за нов бюджет и първите дискусии около това предложение се случиха именно в рамките на българското председателство. Желанието и надеждата на Европейската комисия е европейските политици да осъзнаят своята отговорност и тези разговори да приключат максимално бързо, така че преди европейските избори следващата година ние да се поздравим с приет бюджет за периода след 2021 г.

Водещ: По време на Българското председателство имаше и вътрешнополитически разногласия, и криминални престъпления. Много тежко започна годината – шесторното убийство в Нови Искър; избягали и отклонили се затворници, два вота на недоверие. Как всичко това повлия на представянето ни?

Огнян Златев: Турбуленции се случват във всяка една от държавите членки, независимо коя е тя. Нека не забравяме, че в страните, които председателстваха преди България, се провеждаха избори, сменяха се правителства, министри. Това по никакъв начин не повлия на ротационното председателство на съответната държава-членка, което е свързано с отговорността, която политиците осъзнават – че точно в този момент те трябва да гледат голямата картина, трябва да търсят решенията, консенсуса, там, където се събират мненията на всички.

Водещ: Ако политиците гледат голямата картина, с какво ще бъде запомнено европредседателството ни в Брюксел?

Огнян Златев: То ще се помни с решимостта и енергията, която демонстрираха всички български представители, работещи по време на председателството. Нека не забравяме, че още преди началото му имаше доста скептични мнения, че няма да се справим, че България няма никакъв опит. А всичко това беше породено от факта, че страната ни и самите българи са малко познати, а благодарение на медиите – невинаги с позитивните ни страни. Ако може да си послужим с тази метафора, която проф. Ингрид Шикова използва – на 11-тата година от своето членство в ЕС, България положи своя зрелостен изпит. И смятам, че положителната изненада и резултати на Българското председателство, доказаха, че се представихме добре. Ротационното председателство е успешно, то ще се запомни и можем съвсем спокойно и с още по-високо самочувствие да се чувстваме пълноправни, а и пълноценни членове на тази общност, наречена Европейски съюз.

Водещ: Докато говорите за успехите, наши слушатели звънят и питат каква е финансовата страна на това председателство. Вие наясно ли сте?

Огнян Златев: Не ми е работа да го знам – това може да го каже българското правителство, което е организатор на събитията. Но така или иначе, нека не забравяме, че всички разходи, които са били извършени в рамките на председателството, са инвестиция в изграждането на позитивния образ и на страната ни, тъй като те ще се върнат. Аз съм убеден, че тепърва ще усещаме ползите от това, че България в последните шест месеца беше във фокуса на прожекторите на международното внимание. Тепърва ще видим увеличения брой туристи, на хора, търсещи възможности за бизнес у нас, както и увеличения интерес към български стоки и продукти. Всичко това неминуемо тепърва ще дойде, убеден съм.

Водещ: България се споменава все по-често в международния обмен на новини. Очаквате ли това да се запази и след края на председателството?

Огнян Златев: Това ще се запази, но нека да не си мислим, че ще стане от само себе си. Напротив – смятам, че можем да се възползваме от създадената инерция и да продължим да излъчваме позитивни и интересни новини, така че да задържим интереса на международната общност към България. От нас зависи.

Водещ: Предаваме председателството на Австрия, но кой от приоритетите ни ще продължи като ангажимент и при тях?

Огнян Златев: Приоритетите неслучайно се обсъждат в така наречените „тройки“ или „трио“ и се предават между председателстващите държави една на друга. Австрия вече съобщи, че темите, които ще останат и в нейния дневен ред, са интеграцията на Западните Балкани, сигурността и икономическото развитие. Това неминуемо ще премине и към следващото председателство – на Румъния. Така че преходът ще бъде абсолютно плавен.

Водещ: Можете ли в едно изречение да обобщите изводите от европредседателството? Използвахме ли добре предимствата, които ни даде то?

Огнян Златев: Смятам, че да. А като имаме предвид факта, че това беше първото европредседателство на България, мисля, че страната се справи повече от добре. Оценката за нашето председателство ще я дадат българските и европейските граждани, а не институциите. Последните са доволни, защото в лицето на българската администрация и на политиците те видяха достатъчно знаещи и надеждни партньори, за да могат да работят по различните приоритети.

Милослава АНГЕЛОВА