Огнян Златев, представителство на ЕК в София: Българското председателство има задача да убеди страните от Западните Балкани, че имат подкрепа за техния европейски курс на развитие, постигайки по-голяма свързаност помежду им

Огнян Златев, ЕК в София

 

 

Представителството на Европейската комисия в България организира дискусия на тема „Европейската перспектива пред Западните Балкани“. Как България ще успее да изпълни поетия ангажимент към страните от региона и коя е правилната линия на фокус за предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз? За готовността на страната ни за справяне с важните задачи и ползите, които можем да изведем, коментираме с ръководителя на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Златев, нека първо кажем в аванс върху какво ще се фокусирате на днешната дискусия и кои ще бъдат обсъжданите теми.

Огнян Златев: Темата за един от основните приоритети на Българското председателство, а именно европейската перспектива на страните от Западните Балкани, ще бъде във фокуса на днешната дискусия. Ние сме особено радостни, че като основни лектори в тази дискусия ще се изявят г-н Кристиан Даниелсон, който е ръководител на Генералната дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ в Европейската комисия, и заместник-министърът на Министерството за Българското европредседателство г-жа Моника Панайотова – безспорно двама доста информирани експерти, които ще могат да дадат от една страна българската гледна точка към този въпрос и от друга страна, разбира се, как изглеждат нещата от гледната точка на Европейската комисия. Очакваме доста засилен интерес към тази дискусия. Поканили сме представители на граждански организации, експерти, дипломати ще има доста, хора от Министерство на външните работи и от други институции.

Водещ: Поемайки председателството си поставяме и амбициозната задача за интегриране на страните от Западните Балкани и успешното им развитие в Общността. Посредством какви политики и механизми това ще се случи по най-добрия възможен начин, както за нас, така за балканските ни съседки, а и за целия Съюз?

Огнян Златев: Знаете, че процесът на преговори за присъединяване върви с различна скорост от доста време насам и е на различен етап с всяка една от страните кандидатки. Това, което е и декларирано вече нееднократно от страна на българското правителство и от страна на Европейската комисия, е, че ние искаме да продължим и да засилим тази европейска перспектива за бъдещо европейско членство на страните от Западните Балкани. Сред важните стъпки по темата, които ЕК ще предприеме, това е например Стратегията за успешно присъединяване и на Сърбия и Черна гора, като водещи страни от региона, със специален акцент върху принципите на правовата държава, основните права, борба срещу корупцията и изобщо цялата стабилност на региона. Тази стратегия ще бъде готова, очакваме някъде около януари месец следващата година. Знаете, че Комисията подкрепя усилията за реформи във всички останали страни членки. Друго много важно нещо е, че Европейската комисия е предвидила също така и финансов ресурс, с който да подкрепя своята политика на насърчаване на еврочленството на тези страни. Има от една страна заделени 194 милиона евро безвъзмездна помощ, плюс около половин милиард евро очаквани инвестиции за седем доста големи регионални инфраструктурни обекти. Още повече, по-рано през тази година, през месец май лидерите на страните от Западните Балкани се съгласиха с предложението на Европейската комисия за създаване на регионална икономическа зона, тъй като нека не забравяме, че тук, в региона, живеят около 20 милиона граждани и консолидирането и обособяването на такава регионална икономическа зона по-лесно би привличала частните инвеститори.

Водещ: Безспорно това е доста сериозен и дълъг процес, който ще стартира и официално и с нашето председателство. Можем ли да прогнозираме обаче кога той ще приключи за всички страни, към които ние сме поели ангажимент, с оглед на сегашното им развитие?

Огнян Златев: Според мен е твърде рано да се правят точни прогнози за времеви измерения. По-скоро това, което се стреми Европейката комисия – надявам се и Българското председателство – е именно това тази европейска перспектива да бъде абсолютно ясна и неподлежаща на съмнения и всъщност, изразявайки своята подкрепа в съвсем прагматичен порядък, ние да убедим нашите приятели и от другата страна на границата, ако трябва, в това, че Европа и в частност България ги подкрепя в техния европейски курс. Тук едно много важно нещо искам да подчертая – всъщност един от основните проблеми тук при нас, в целия регион, е това, че все още не сме постигнали пълна свързаност помежду си. Сами знаете от опит, предполагам, че ако искате да отидете от София до Сараево и до Тирана, най-бързият начин е да хванете самолета и да отидете до Виена, да речем, или Мюнхен и от там да се продължи. Това е недопустимо в ХХІ век и затова Европейката комисия отделя голямо значение на постигането на пълна свързаност между страните от региона. Тази свързаност се изразява не само по отношение на пътища, по отношение на железопътни линии, но също така и по отношение например на дигитализацията и цифровите услуги. Знаете, че един от приоритетите на българския комисар Мария Габриел е именно това – да се работи в посока намаляване на таксите за роуминг между страните от региона и Европейския съюз, които са недопустимо високи.

Водещ: Кои са спечелените битки на страната ни към днешна дата за тези 10 години в ЕС? И можем ли да приемем председателството като един метод за утвърждаване на страната ни на международната сцена, възползване максимално от европейските политики и създаването на нови такива?

Огнян Златев: Аз мисля, че едно от най-важните постижения за тези 10 години членство от моя гледна точка е промененото съзнание и начин на мислене на българските граждани и с това, че те са вече част от едно голямо семейство, че България седи, наравно с всички останали европейски страни, на масата за преговори, когато се решават въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз и бъдещето на неговите граждани. Това според мен е изключително важно – именно това променено мислене за това, че ние не сме някаква малка страна, която е оставена накрая на континента, на Европейския съюз, без никакъв глас. Това не е така. Отделно, разбира се, са безспорните икономически ползи за страната, възможностите за младите хора, изобщо за гражданите на страната ни да могат да добият по-добро образование, да се квалифицират, да пътуват. Ползите са безкрайни.

Водещ: Говорейки за членството ни Общността, няма как да не засегнем и широко дебатираната тема за влизане в Еврозоната. На този етап, казвате, добри икономически показатели. Какво точно отчита страната ни и можем ли да сме спокойни, че всъщност се движим в правилната посока, сравнявайки себе си може би с темпото на развитие на други страни членки след присъединяването им?

Огнян Златев: България показва устойчиви макроикономически показатели, които дават основание и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пък и на българското правителство, разбира се, да се чувстват спокойни и да могат да кандидатстват, образно казано, за влизане в механизма ERM2, който предшества членството на страната ни в Еврозоната. Страната е със сравнително нисък външен дълг, с ниска инфлация, с намалена безработица, така че всички тези показатели сочат една стабилна тенденция на стабилна икономика.

Водещ: На фона на всичко това, случващо се у нас, предизвикателствата през Общността обаче не стихват, дори напротив – визирам Брекзит, казуса с Каталуния, напрежението по линия на някои страни членки с държави, като Турция например. До каква степен Европейският съюз успява адекватно да се справи с тях и има ли някакви поводи за опасност – тема, която се дискутира всеки път при подобен по-сериозен проблем в Общността?

Огнян Златев: Преди да ви отговоря на въпроса, бих искал само да подчертая още веднъж за слушателите на Радио „Фокус“, че много рядко, аз поне не си спомням, особено в модерната световна история да се е случвало в един такъв сравнително кратък исторически времеви период да са се случили толкова много кризи и предизвикателства, с които сме се справяли. Важното, което е, обаче – че Европейският съюз се е справил с тези кризи, които досега ни отминаха, и ще се справи с предстоящите точно заради това, защото всичките страни членки действат като съюз, действат заедно. Независимо от какъв характер са кризите – никой не може да ги предвиди до голяма степен или пък да предвиди техния мащаб, независимо от това, успяваме да се справим. Нека да припомним само икономическата криза, която беше най-тежката след Голямата депресия от миналия век, и кризата с мигрантите, дори. В момента, вървят преговорите за Брекзит, както вие споменахте. Така че ние ще се справим, независимо от всички тези предизвикателства. Най-важното за Европейския съюз е, че ние можем да се справим с всички тези предизвикателства, когато действаме заедно, като съюз. Нито една страна членка, взета сама по себе си, не би могла да се справи с което и да било от тези предизвикателства, колкото и да й е силна икономиката и колкото добре развита да е тя.

Водещ: Споменахте Брекзит. Темата е съпроводена с множество неясноти, даващи поводи за спекулации, негативни прогнози. Това, което в случая нас най-много ни интересува са правата на българските граждани във Великобритания след приключването на всички тези процедури. Казвате, можем да бъдем спокойни, Съюзът реагира адекватно?

Огнян Златев: Разбира се. Главният преговарящ от страна на Европейския съюз – Мишел Барние, има всички пълномощия и правомощия с един изключително добре квалифициран екип да води тези преговори. Основополагащото в преговорите, разбира се, е спазването на правата на всички европейски граждани, включително и на българските граждани, тези, които живеят и учат или работят на територията на Великобритания. Така че от тази гледна точка можем да бъдем спокойни. Да, преговорите са трудни. Знаете, че за първи път се случва подобно нещо, но независимо от това, аз съм убеден, че в края на краищата те ще завършат с такъв изход, какъвто е добър за европейските граждани.

Водещ: Веднага насочвам вниманието ви към нещо, което предстои съвсем скоро– да излезе и Мониторинговият доклад на Европейската комисия за механизма на напредък и сътрудничество на България. Какви са очакванията, дни преди съдържанието на доклада да стане факт?

Огнян Златев: Докладът ще излезе утре – това е датата, която е обявена. Очакванията са, че както обикновено, този доклад ще бъде обективен, реалистичен. Той ще вземе предвид постиженията на страната от миналия доклад. Знаете, че предишният доклад излезе, както винаги, с доста ясни, конкретни препоръки и неща, които трябва да се свършат, така че той ще отчете това нещо. От там насетне очакваме да го прочетем и да се запознаем с него, за да може да го коментираме.

Водещ: И за финал на нашия разговор – какво можем да очакваме оттук нататък като акцент за работа на Европейската комисия?

Огнян Златев: Европейската комисия работи по своя утвърдена програма. Знаете, че когато комисията „Юнкер“ влезе в своя мандат, тя си постави 10 основни приоритетни области, по които да работи. Така че това, което остава и продължаваме да правим, е да финализираме работата си именно по тези 10 приоритета. Ясен акцент е поставен върху работа по посока засилване на социалното измерение на Европейския съюз. Знаете, че в края на седмицата се провежда в Гьотеборг много голям социален форум, на който ще присъстват ръководителите на страните членки. Работата по завършване на Единния цифров пазар – отново приоритет на българския комисар г-жа Мария Габриел. Имаме работа по завършване на Банковия съюз. Така че това са все неща, които имаме да довършим. Но хубавото е, че целите са съвсем реалистични и ще бъдат постигнати – една част, надяваме се, и по време на Българското председателство.

Виктория МЕСРОБОВИЧ