Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Да вървим в една посока и да споделяме грижата за родния си дом

Приветствие в чест на празника на Видин – Димитровден

 

На 26 октомври Видин чества своя духовен празник. Това е традиция, която свързваме с покровителството на един от най-почитаните светци в православния календар – Димитър Солунски Чудотворец. Име, което носи и величествения катедрален храм на града ни, събрал молитвите и надеждата на поколения видинчани. Независимо от превратностите на времето вярата ни оцелява. Тя живее през вековете в сърцата на всички онези, които със своята самоотверженост и силен дух устояваха свободата и независимостта на старопрестолния Видин и бранят геройски Родината си. За това тази година на Димитровден общината организира специално събитие, с което да заявим своята почит към достойните ни предци – тържествена-проверка заря на площад „Бдинци“.   Заедно да сведем глави пред паметника, издигнат в чест на войниците, офицерите и доброволците дали живота си  във войните за националното обединение. Изричам тези думи с много вълнение защото в хилядолетната история на старопрестолния ни град  откриваме стотици примери на жертвоготовност и непримиримост в името на една единствена кауза – спасението на Видин. Наш дълг е да покажем истинската стойност на делата от миналото и на хората, живели преди нас. Защото тяхна е заслугата да имаме днес това прекрасно наследство, което се нарича Видин!

Искаме той да получи полагащия му се статут на старопрестолен град. Да развие своя икономически, социален и културен потенциал, разчитайки на подкрепата и на държавната власт, и на бизнеса, и на гражданското общество. Време е да свалим етикета за Видинския регион като „най-беден и изостанал“, да се изправим срещу инерцията и реабилитираме неговото име. Като кмет на Община Видин вече две години отстоявам това намерение и призовавам всички наши съграждани да вървим в една посока и да споделяме грижата за родния си дом.

Позволете ми в този тържествен ден да спомена с изключителна почит името на нашия духовен баща, който неотдавна напусна този свят – видинският митрополит Дометиан. Сърцато и всеотдайно той ръководеше в продължение на 30 години Видинската епархия и с безкрайно търпение и любов насърчаваше вярата и търпението у миряните. Приобщаваше ги към християнските добродетели, учеше ги на състрадание и човечност. В знак на дълбоко уважения към неговата мисия на обществено ангажирана личност той бе удостоен от Общинския съвет със званието „Почетен гражданин на град Видин“. Митрополит Дометиан бе истински духовен водач, който ще служи за пример на поколенията напред. Всички ние ще носим в сърцата си спомена за неговата светла личност, изпълнени с благодарност. С такива хора Видин се гордее! Те ни дават сила и вяра да вървим напред и да съграждаме – с търпение, постоянство и разбирателство помежду ни. Уважаеми съграждани, посрещнете празника със самочувствието, че сте достойни синове на красивия ни старопрестолен град