Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Искаме да възстановим Синагогата в автентичния й вид  

Искаме да възстановим Синагогата в автентичния й вид, тя е построена по подобие на еврейския храм в Будапеща и е втората по големина в България след софийската.  Това заяви днес кметът на Община Видин пред медиите във връзка с реализирането на проекта „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че сградата е емблематична за видинчани, тя е паметник с национално значение.Възстановяването на Синагогата ще се осъществи благодарение на договор, подписан между Община Видин и Видинската организация на евреите  „Шалом“, по силата на който Общината става собственик на обекта.  „Искам още веднъж да благодаря на еврейската общност за предоставената възможност, както и на Министерството на културата за съдействието. Съобразихме се с желанието на Регионалната организация, след подписването на договора възстановяването й да започне в срок до пет години, да се превърне в Културен център, носещ името на нашия съгражданин, световноизвестния художник Жул Паскин и да има обособена част от 50 кв. м за културни традиции на еврейската общност“, Огнян Ценков.

Проектът има за цел да бъде реставрирана и социализирана сградата на Синагогата и прилежащия поземлен имот, като ги превърне в туристическа атракция, обединяваща функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк. Множеството други исторически обекти на територията на стария град ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт като музей от типа open-air. В обхвата на този туристически ареал попадат средновековната крепост «Баба Вида», молитвени храмове, еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., Крайдунавският парк, река Дунав.

Синагогата е построена през 1894 г. за еврейски молитвен дом, с дарения от евреи търговци, които са живели във видинския квартал „Калето“. „На входа на Синагогата е имало две мраморни плочи с изписани на иврит имената на видинчани евреи, загинали във войните за Освобождението и запазването на независимостта на България. Тези плочи ги открихме в Регионалния исторически музей, запазени в цялостен вид и след като завършим проекта, отново ще ги монтираме на входа“, заяви Оггнян Ценков. Проектът е на обща стойност 9 775 300 лв., от които 8 275 300 лв. – безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и 1 500 000 лв. – от финансов инструмент по ОПРР 2014-2020. Продължителността на проекта е 24 месеца.  Очаква се строителните дейности да стартират още тази година при спазване на всички процедури.

Анна ЛОЗАНОВА