Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Отдаваме значимото внимание на прозрачното управление и увеличаване на общественото доверие

 

 

Огнян Ценков, кмет на Община Видин в интервю за Радио „Фокус“ – Видин за постигнатото през двете години от мандата

Радио „Фокус“ : Г-н Ценков, каква е равносметката за изминалите две години от Вашия мандат? Какви са промените в общината, какви са успехите, които постигнахте и какво предстои?

Огнян Ценков: Връщайки се назад във времето на  9 ноември 2015 година  встъпих в длъжност и заедно с екипът ми  се изправихме пред  предизвикателствата и решаването на проблемите, които заварихме  в общината. Като най-важен въпрос за решаване бе финансовото стабилизиране на общината. Трябваше да изведем общината от наложените запори и да се изгради финансово-оздравителен  план. Тогава на общината бяха наложени запори на каса и на финансовите сметки и ние не можехме да разполагаме с нито един лев приходи, които генерира общината. Преодоляхме този проблем благодарение на правителството. Беше ни отпуснат безлихвен кредит, с който разплатихме нашите задължения към кредиторите, които са ни наложили запори и до момента общината няма наложени запори. Осигурихме увеличението на приходите, на местните данъци такси. Разработихме финансово-оздравителен план, който очаквам да бъде приет. В него са заложени 6 млн.лв. безлихвен кредит, като 2 млн.лв. от него ще бъде за възстановяване на предишния кредит от 2 млн.лв., а останалите 4 влн. лв. ще бъдат за разплащане с наши кредитори на средства, които са влезли в  просрочие. По този начин общината  от проблема –  повече от 5%  от реализираните приходи да бъдат просрочените задължения.

Радио „Фокус“: Какво се направи за образованието в общината?

Огнян Ценков: Следващият проблем бе повишаване на качеството на образованието в общината.Постигнахме го чрез оптимизация на училищната мрежа и тази на детските градини. Преминахме към едносменен режим на обучение. Най-важното, което постигнахме в историята на Видин е  разкриване на редовна форма на висше образование с филиала на Русенския университет.

Радио „Фокус“: Как приключиха проектите, които заварихте?

Огнян Ценков: В спешен порядък трябваше да приключваме проекти, защото програмният период приключваше в края на 2015 година. Един от важните проекти това бяха зелените площи от Спортната зала до паркинга на хотел „Бонония“.  Това бе проектът „Зелена и достъпна градска среда“. За около месец при трисменен режим на работа този проект приключи, като общината не загуби средствата в размер на близо 4, 9 млн.лв. Тогава се наложи да се обърна към гражданите да платят своите данъци  и такси за да ни осигурят около 250 000 лв. за нашата част, с която ние участвахме в този проект. Това се случи за около 3 дни. „Турския склад“ е друг наш успешен проект, но бе проблем, който също наследихме. Това бе един много сложен проект, който бе влязъл в ситуация на обжалване, но в крайна сметка ние го изпълнихме и превърнахме тази изоставена сграда  в един Епиграфски център, в Археологически музей,  достъпен за гражданите. Това е единствения Епиграфски център в страната, който е на закрито. Другата хубава новина е, че „Турският склад“ ще участва в надпреварата за „Сграда на годината“ в раздел „Културни паметници“  и се надявам да получи сериозна награда.

Започнахме изграждането на пречиствателната станция на Видин. Приета бе и инвестиционната програма на общината. В момента сме в процедура на избор на изпълнител за изграждане на пешеходната зона в централната градска част.

Изграждането на инфраструктурата и облагородяването на местата за живеене е постижение от наша страна  по отношение на „Програмата за местни инициативи“. Приехме чрез общинския бюджет през 2016 г.  и през 2017 г. да финансираме проекти, които са пожелали хората, живеещи в съответните населени места или в кварталите на Видин. Имаме сериозна активност и точно това е целта – хората сами да определят от какво имат нужда, като ние им осигуряваме финансирането.

Радио „Фокус“: Какво направихте в сферата на туризма?

Огнян Ценков. Това е следващия сектор, който е много важен за нашия град и на който обърнахме сериозно внимание. Ние имаме богато историческо наследство, което привлича туристически поток. Подготвихме и наситена програма с културния прояви. Можем да се похвалим с летния оперен фестивал „Крепост на вековете – „Баба Вида“, където се проведоха опера и балет под открито небе. Операта „Мантията“ на Пучини бе играна за първи път на кораб на река Дунав. Община Видин получи правата за управление на средновековния замък „Баба Вида“, за да можем да го реставрираме и социализираме. Наскоро общината стана собственик и на друга емблематична за Видин сграда – Синагогата, чрез дарение от Регионалната организация на евреите „Шалом“, която ще бъде възстановена и превърната в културен център „Жул Паскин“.

Радио „Фокус“:  Изпълнихте ли ангажиментите си към спортните клубове?

Огнян Ценков: За тези две години Община Видин изплати в пълен обем субсидиите към спортните клубове – нещо, което не се е случвало в предишни мандати. За 2016 г. субсидията към Община Видин към спортните клубове е 270 000 лв. , а за 2017 г. – 300 000 лв.

Радио „Фокус“: Какви постижения отчитате при разкриването на работни места?

Огнян Ценков: Разкриването на работни места е важен елемент за задържането на видинчани в общината. Още в началото на мандата подготвихме Наредба за насърчаване на инвестициите в Община Видин, която бе приета на заседание на Общинския съвет. Разкрихме работни места по програмите за временна заетост и сега забелязваме сериозен , че се разкриват работни места в реални икономически сектори. Много голям  интерес има от страна на потенциални инвеститори за разкриване на нови производства на нови работни места на територията на общината.

Радио „Фокус“: Прозрачно управление и увеличаване на общественото доверие – отделяте ли внимание на тези елементи в управлението на общината?

Огнян Ценков:  Отдаваме значимото внимание на прозрачното управление и увеличаване на общественото доверие. През миналата година бе представен индексът на системата за местна почтеност от Асоциация „Прозрачност без граници“. Община Видин до миналата година от 28 общини е била в дъното на класацията, а през 2016 година се изкачи с 14 места напред и в средата на скалата. Кметската институция има много висок индекс на местна почтеност.  Очакваме този индекс да бъде представен и през тази година.

Анна ЛОЗАНОВА