Огнян Ценков, кмет на Община Видин: При ремонта на централната пешеходна зона  ще бъде поставена часовникова кула и осветителни тела, изработени по модел от стари снимки

Огнян Ценков, кмет на Община Видин, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Преди дни приключиха Летните вечери за опера и балет „Баба Вида“, каква е вашата оценка за този фестивал?

 

Огнян Ценков: Искам да започна с оценката на зрителите, на нашите съграждани, които посетиха спектаклите представени през Летните вечери за опера и балет „Баба Вида“. Невероятен успех имаха представените оперни и балетни спектакли. Видинчани са категорични, че тази традиция трябва да продължи. С второто издание за опера и балет този фестивал се превръща в традиция, едно емблематично събитие, което ще бъде вписано в богатата ни културна програма. И моето впечатление е, че това беше невероятен успех за съставите на двата  държавни оперни театъра – на Русенската опера и Държавната опера Стара Загора, които ни гостуваха. Представленията надхвърлиха очакванията ни с професионализма на участниците.

Радио „Фокус“: Какво се случва с ремонта на централния видински плошад, какъв е контролът, който осъществявате и има ли някакви проблеми?

 

Огнян Ценков: Няма проблеми. Артистите, които участваха в Летните вечери за опера и балет „Баба Вида“ изразиха много приятни впечатления от нашия град. Ние успяхме да съвместим едно грандиозно  културно събитие на централния площад и ремонт на същата тази централна пешеходна зона. Това е по проект по оперативна програма „Региони в растеж“, подготовката е започнала още през 2017 г., сега вече сме на етап реализиране на проекта, като той ще бъде изпълнен до края на месец май 2019 г.

Старата настилка на зоната – гранитните плочи, паветата се демонтират и се складират на дървени палета и се закарват в бившето военно поделение, където е оградена голяма площ, има видеонаблюдение и охрана. Материалите се предават с протокол на служителите от строителната група на Община Видин. Тези материали ще бъдат използвани на територията на Община Видин във всички населени места. Вчера, на редовната работна среща в Община Видин информирах кметовете и кметските наместници, че могат да подадат заявление и да им бъдат осигурени материали, които те да използват за облагородяване на инфраструктурата и жизнената среда в съответното населено място.

На централния площад освен подмяна на настилката в дълбочина трябва да бъдат изградени нови комуникации защото старите са абсолютно компрометирани. Водопроводът за питейна вода е построен през 40-те или 50-те години на миналия век, т.е. той е на около 70-80 години. Тръбата за питейна вода е корозирала и тя ще бъде подменена. Но, тази подмяна не влиза в договора за безвъзмездна финансова помощ и за това са заложени собствени средства в размер на 560 000 лв. Така ще бъде осигурено не само доброто качество на питейната вода, но и след края на рехабилитацията на площада няма да има нужда от разбиване на новопоставената настилка,  за да се извършват ремонти по водопроводната тръба. Новата настилка ще бъде от гранит, термично обработен, за да не се хлъзга както през летния сезон, така и през зимата. Ще бъдат преодолени всички неравности, които в моменти съществуват и създават неудобство при преминаването през площада. Ще бъдат изградени нови кътове за отдих, ще бъде извършено допълнително озеленяване. По новия проект ще бъдат поставени елементи, които са съществували в интериора на централната пешеходна зона – часовникова кула с часовник , осветлението ще бъде изработено така както е съществувало преди десетилетия като е използван снимков материал, цилиндрите, които се използват за лепене на рекламни материали, афиши и други  ще бъдат възстановени. Всичко това ще се впише в архитектурния ансамбъл на централната пешеходна зона, която навремето си е създадена с австрийски архитектурен стил. Приземните етажи на сградите в тази част на града са предимно търговски обекти, а горните етажи – жилища. Няма никакъв проблем с контрола и видинчани сами се убеждават в това.

Голяма  част от хората, които ме срещат  във Видин, други, които  идват  в приемния ми ден изказват задоволство от това, че ще бъде обновена централната пешеходна зона.

Радио „Фокус“: Ще бъдат ли премахнати някои доста спорни в художествено отношение архитектурни елементи, които бяха поставени преди години в централната част на града?

 

Огнян Ценков: Ще бъдат премахнати трите статуи пред сградата на съда, защото те нямат съответното разрешително, когато са били монтирани. Там ще бъде ситуирано място за отдих с пейки и целени площи. Ротондата, която е пред Общинския театър „Вида“ също ще бъде премахната, на нейно място ще бъде изградена часовникова кула. Имаше опити за внушения, за изопачаване на дейностите, които ще се осъществят в този проект. Остават всички фонтана във вида, в който са. Паметникът на Трети пехотен Бдински полк – също остава! Не е заложено да се премахват дървета, освен ако има такива, които не са в добро състояние, но това ще става по преценка на специална комисия. По проект ще бъдат изградени много повече зелени площи с нови растителни видове.

 

Радио „Фокус“: През есенно-зимния сезон как ще протичат ремонтните дейности?

Огнян Ценков: Създадена е строга организация за периода, през който ще се извършват дейностите по проекта. Целият проект е разделен на три етапа – от брега на река Дунав през Драматичния театър до сградата на Бюрото по труда е първия етап, следващият втори етап е до сградата на Банка ДСК , а третият етап е до сградата на „Конака“ и СУ „Цар Симеон Велики“ и до ул.“Райнина“. По ежедневен график ще бъдат транспортирани старите материали, които ще се демонтират. През това време ще се използват средства за овлажняване на местата където се извършват тези дейности, за да се намали прахът, който се отделя във въздуха. Зоните, където се намират търговските обекти се оставят отворени, там дейностите ще бъдат изпълнени за много кратък срок, като ще се работи и в почивните дни. Целта е да се минимизира неудобството и да не се пречи на работата на обектите. Същото се отнася и до различните институции, разположени в централната градска част.

През есента и зимата ако има възможност да се изпълняват ремонтните дейности – ще се работи. Но, при тежки атмосферни условия ще се прецени – трябва ли да се спре за да не се получи некачествено изпълнение и това да рефлектира върху това доколко ще бъде здрава новата настилка.