Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Сътрудничество на общината с „Национална компания индустриални зони“ ще ни помогне в привличането на инвеститори

Разговаряме с Огнян Ценков, кмет на Община Видин

Радио „Фокус“: Подписахте меморандум за сътрудничество с „Национална компания индустриални зони“, на базата на който ще обедините усилия за привличане на нови инвестиции в региона. Какво по-конкретно предвижда този меморандум?

Огнян Ценков: Най-напред искам да благодаря на г-жа Антоанета Иванова – Барес, която е изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“, защото инициативата за подписването на меморандума е нейна. Преди известно време тя ме покани на среща, на която обсъдихме възможността на за обединение на усилията ни , за да създадем по-добри условия за привличане на инвеститори. Искам да заявя,че Община Видин извървя един дълъг път за да направим общината по атрактивна за привличане на инвеститори. За целта са приети различни документи и наредби. Нека да спомена Наредбата за насърчаване на инвестиции, която бе подготвена още в началото на мандата ми и приета от общинските съветници. Има инвеститорски интерес към общината като възможности, които предлага, както и за транспортирането на стоки и услуги през различните коридори, преминаващи от тук – река Дунав, европейски коридор №4. Оценява се и това, което прави местната власт като административни условия за по-бързото развитие на тези инвестиционни намерения. Всичко това ни прави по-атрактивна територия.

Радио „Фокус“: Разкриването на филиала на Русенския университет във Видин е голям успех за Община Видин. Ще има ли този успех значение при привличането на инвеститори?

Огнян Ценков: Разкриването на филиала на Русенския университет във Видин действително е голям успех за нас, изпълнена е една дългогодишна мечта на видинското гражданство. Процесът, който се осъществява от „Национална компания индустриални зони“ за работа с университетите в България има за цел да запознае студентите с работните места, които ги предлагат работодателите. Така се изгражда връзката между местната власт, държавните институции и бизнеса. Резултатът е включване в учебните програми на университетите специалности, необходими за бизнеса. Когато има добра комуникация между местната власт, държавните институции, гражданското общество може да се постигне и по-добър резултат за превръщането на всяка община в атрактивна за инвеститорите, които могат при тези условия спокойно да развиват своите намерения. Много важно е за всички нас е стабилността, която съществува в страната – както икономическа стабилност, така и вътрешнополитическа. Съседите около нас държави нямат тази стабилност и аз лично наблюдавам процес на желание на инвеститори да изнесат своите от такива несигурни държави на територията на нашата страна, като Община Видин е една от предпочитаните общини, като ние трябва да направим всичко възможно да привлечем, а в последствие и да задържим тези инвеститори.

Радио „Фокус“: какво трябва да се промени за да се създадат по-добри условия за привличането на инвеститори и новата форма на сътрудничество между Община Видин и „Национална компания индустриални зони“ ще допринесе ли за преодоляване на съществуващите пречки?

Огнян Ценков:Винаги трябва да има едно много добро сътрудничество и това, което направихме с подписването на меморандума е стъпка в тази насока. Винаги ще е по-добре когато някой ни помага на нас местната власт и примерът, който ще дам е за тези потенциални бъдещи инвеститори, които ние ще направим всичко да останат при нас като работодатели. Това сътрудничество с „Национална компания индустриални зони“ до преди не е съществувала, но това винаги трябва да надгражда. Що се отнася до инфраструктура ние в момента провеждаме няколко дейности, приключват аварийните ремонти, свързани с асфалтовата настилка, в момента се работи по маркировката, предстои ни да започнем и по-мащабните основни ремонти на улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа. Основно внимание ще обърнем на междублоковите пространства, където повече от 20 години не са асфалтирани местата за паркиране, следва ремонт на общински сгради. Правителството декларира своят ангажимент да преодолее междурегионалните дисбаланси и това е осъществено с ремонт на главен път Е 79. В бъдеще очакваме да се реализира четирилентовия скоростен път Ботевград – Видин, което ще направи Община Видин още по-атрактивна, а и този път все повече се натоварва заради Дунав мост 2. Когато имаме работещи предприятия тази натовареност на пътя ще се увеличи прогресивно.
Анна ЛОЗАНОВА