Огнян Ценков, кмет на Община Видин: С ремонтиране на централната пешеходна зона целта е да се постигне по-добро качество на живот

С ремонтиране на централната пешеходна зона целта е да се постигне по-добро качество на живот, каза Огнян Ценков, кмет на Община Видин при обиколка на двата обекта, които се ремонтират – пешеходната зона и Драматичния театър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че за консервация, реставрация и експониране на Видинския общински театър, който е паметник на културата с местно значение, правителството отпусна преди две години средства в размер на 2 милиона лв. за цялостен ремонт, включително и обзавеждане на залата. До сега са завършени над 50 % от дейностите и се очаква до края на септември всичко да бъде готово, заяви при проверката Димитър Рагев, представител на фирмата-изпълнител и технически ръководител на обекта. Използват се изключително качествени немски материали, правят се акустични облицовки, подменят се настилки, работи се по покривната конструкция и фасадата на сградата.“В синхрон с новата визия на срадата на театъра, ще бъде направен и билетният център в близост до нея, независимо, че не е част от проекта. Тази допълнителна дейност ще бъде извършена от изпълнителя на обекта“, каза Огнян Ценков.

Това стана ясно от предприетата обиколка на двата обекта, която направи кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно със заместник-кмета инж. Цветан Асенов, главния архитект Ангел Недялков, ръководителите на строително-ремонтните работи и експерти.

Реконструкцията на  централната пешеходна зона се прави по проект с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. – съфинансиране, осигурено от Община Видин. Инж. Благой Андонов, който е технически ръководител на обекта, обясни как вървят дейностите. „Поставена е нова настилка в зоната на Художествената галерия, пред театъра, на площад „Европа“ и площад „Бдинци“ и този участък е напълно завършен. По-голямата част от водопроводите и парковото осветление също е приключила. Ще има довършителни дейности, ще бъде направено фугиране, което ще съответства на цвета на настилката, озеленяване с цветя, храсти и други, каза инж.Андонов. 243 дървегта ще бадат засадени в тази зона, 14 000 ще са сезонните цветя и около 4000 храстовидните растения. По повод изразени притеснения от страна на гражданите, че се премахват дървета, чийто брой е около 30, главният архитект на общинаната  Недялков отговори: „Опасенията не са основателни. Има конкретна причина за всяко едно отсечено дърво – защото или е прораснало, или застрашава сгради и имущество на хора, (включително детска градина), или има болни клони. Всичко това е описано и може да се провери в Общината.“

За подмяната на подземната инфраструктура Огнян Ценков заяви: „Говорим най-вече за водопровод, за канализация. Проявихме един добронамерен жест към тези собственици на сгради, които не са включени в канал за мръсна вода, а това е недопустимо съгласно българските и европейските стандарти. Свързването към канализацията е за сметка на Община Видин. Целта е да се постигне по-добро качество на живот“.

Нови пейки, кошчета за отпадъци, 4 фонтана ще има на територията на централната пешеходна зона. На площад „Бдинци“ съвсем скоро ще заработи сегашният, фонтанът в близост до паркинга на Общината ще е с нова визия, а останалите два ще бъдат изградени пред Съдебната палата и пред музей „Конака“. Градският часовник ще бъде монтиран следващия месец на площад „Европа“, предвидени са две театрални афишни будки. Всички елементи на градско обзавеждане са в стилово единство и са направени от чугун. Височината на стълбовете за осветление е съобразно преобладаващото застрояване в централната градска част – ниско етажни сгради, построени през миналия век.  Поставени са 36 камери за видеонаблюдение. 5 години е гаранцията за настилката и 8 години – за подземните комуникации.

Пекратени са  всички разрешителни за преминаване на автомобили през пешеходните зони и през парковите територии по разпореждане на кмета Огнян Ценков. Оставено е за движение на автомобили  участъкът от ул. „Баба Вида“ до ресторант „Ривиера“, за да могат да се зареждат търговските обекти там по Крайбрежната алея и за да влизат автобусите с туристи. На нарушителите ще бъдат налагани санкци.

Анна ЛОЗАНОВА