ОДМВР-Пазарджик: Предприемат се поредица от мерки за спокойното протичане на празниците

Снимка:Радио "Фокус- Шумен

Пазарджик. За да могат празниците да преминат без инциденти и при добър обществен ред и пожарна безопасност структурите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са предприели поредица от мерки. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов.

„Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. Очаква се много интензивно движение по АМ „Тракия” по посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища водещи към Пловдив, Велинград, Пещера, Панагюрище. В тази връзка по тези пътни артерии в рамките на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой  полицейски екипи, в това число и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Те ще имат за задача да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони. Служебните автомобили ще се движат с включена светлина сигнализация. Освен това екипите ще следят и контролират изпълнението на забраната за движение на МПС над 12 тона на 23 декември, за времето от 14 до 21 часа и на 26 декември, за времето от 12 до 20 часа, съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В пътните участъци със стеснения поради ремонтни дейности или с въведена друга организация на движението също ще има полицейски екипи, които ще обезпечават пропускателната възможност и при необходимост ще регулират движението.

Автопатрулите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи“, обясни Стоянов.

Той допълни, че във връзка с предстоящите празници РДПБЗН – Пазарджик извърши проверки, относно предприемане на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност в 118 обектите на територията на областта ангажирани с тържествените чествания на предстоящите празници. „При проверките бяха връчени 4  разпореждания за отстраняване на констатирани нередности. Няма съставени актове за установяване на административни нарушения“, уточни Стоянов.

Ваня НИКОЛОВА