Одобрена е българската позиция за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри позицията на България за редовното заседание на Съвета на Европейския съюз „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“, което ще се проведе на 24 септември в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предвижда се енергийните министри да обменят мнения относно последващите действия след публикуването на съобщението на ЕК относно националните планове в областта на енергетиката и климата, както и конкретните препоръки към всяка държава членка. Ще бъде обсъдено също по какъв начин държавите членки биха постигнали климатична неутралност в енергийния сектор.
Във формат „Транспорт“ Съвет на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика ще проведе извънредно заседание на 20 септември в Брюксел. Министрите ще обсъдят намаляването на емисиите на парникови газове в транспорта. Друг акцент е преразглеждането на Директивата за евровинетката, която предвижда нова схема за пътно таксуване според принципа „потребителят и замърсителят плащат“.
Съветът на ЕС по земеделие и рибарство ще проведе неформално заседание в периода 22-24 септември в Хелзинки. Ще бъде проведена дискусия по темата „Промяна на ролята на земеделските производители относно действията, свързани с климата – Насърчаване на устойчиво земеделие чрез поглъщане на въглерод от почвата“.