ОД на МВР – Варна: По време на празничния пазар не носете големи суми пари на едно място

По време на пазаруване преди Новогодишните празници, гражданите не бива да носят големи суми пари. Ако това се налага е препоръчително сумата да бъде разделена на части и поставена на различни места. За това призовават от Областната дирекция на МВР. От полицията съветват, при разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изострят вниманието и интересът на джебчиите.

„Направили сме всичко възможно да се предотврати извършването на противоправни деяния по пазари, тържища, големите търговски центрове, които са изключително интересни в тези дни, както за гражданите, така и за гостите на града. Те предполагат наличие на много посетители и стават обект на интерес на един друг тип хора, които се занимават с престъпна дейност“, каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна говорителят на Областната дирекция на МВР.

От полицията съветват също, по време на празничния шопинг, при попадане в навалица, чантите да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка. „Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!“, гласи друг от съветите на полицията във Варна. От там припомнят, че при ползване на банкомат, клавиатурата трябва да се прикрива с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Диана СТОЕВА