Около 120 хиляди лева държавно финансиране ще иска Регионалният исторически музей във Велико Търново за разкопки на 4 обекта в региона

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Велико Търново. По предварителни разчети Регионалният исторически музей ще кандидатства за финансиране от близо 130 хиляди лева пред Министерството на културата за предстоящия археологическия сезон. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново директорът на музея Иван Църов. Той уточни, че всяка година искат такава сума, но от Министерството им отпускат едва половината.

„През 2020 година разкопките ще продължат в землището на лясковското село Джулюница, където археологът Недко Еленски от години изследва най-ранните форми на живот в региона. Предстои да бъдат финализирани проучванията на праисторическа могила в района на село Петко Каравелово. През миналата година екипът, ръководен от археолога Александър Чохаджиев, е открил там около 150 керамични съда, които в момента са процес на реставрация. Ще кандидатстваме и за продължаване на проучванията в югозападната част на форумния комплекс в Никополис ад Иструм. Ще продължат проучванията в местността „Френкхисар“ в подножието на Царевец, където преди години беше разкрит средновековен манастирски комплекс с ранновизантийска базилика, а през изминалия археологически сезон там екипът на проф. Хитко Вачев е попаднал и на следи от ранно тракийско поселение“, каза Иван Църов.

Рени АТАНАСОВА