Около 15 лева е цената на килограм агнешко в магазинната мрежа във Велико Търново седмица преди Великден

Велико Търново. Около 15 лева е цената на килограм агнешко в магазинната мрежа във Велико Търново седмица преди Великден, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Най-голямо търсене, и съответно предлагане, има на плешки и бут. Килограм от задната четвърт струва – 15 лева, докато от предната четвърт е 14 лева. Търговците казват, че хората, които нямат възможност да си позволят агнешко месо за празничната трапеза, търсят дроб сърма. Цената и варира от 5 до 7 лева, в зависимост от това дали е българско производство или внос. Най-евтина е дроб сърмата с произход Нова Зеландия. Тя се предлага на цени, доста по-ниски от пазарната стойност. Производителите подчертаха обаче, че тя е с ниско качество.

Свинското отново е най-търсенето месо за празничната трапеза от великотърновци, тъй като е и по-евтино. Свинска плешка без кост е около 6 лева, гърдите с кост са 6,50 – 7 лева, а бутът без кост – 6 лева. Каймата смес се продава за около 6 лева. Цял заек струва около 10 лева, а пилето – 3,50 лева.

От 15 април Областната дирекция „Безопасност на храните“ започна проверки за нерегламентирана продажба на хранителни стоки във връзка с предстоящите пранзииц Великден и Гергьовден, които ще приключат на  6 май. Инспекторите проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област. Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на  дребни преживни животни (ДПЖ), ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото от ДПЖ с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български маркировката ще е в червен цвят.

Надежда КРЪСТЕВА