Около 3 дка изгоряха при пожар в района на Кресненското дефиле (ОБЗОР)

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. Около 3 дка изгоряха при пожар в Кресненското дефиле. Сигналът за бушуващата огнена стихия към телефон 112 е подаден около 17:30 часа във вторник. Пожарът е бил „низов“ и се е възпламенил в района между бензиностанция и тунел „Кривия“ в Кресненското дефиле с денивелация 100 м над жп линията Кулата – София.

Инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград съобщи, че около 21.00 часа пожарът е бил изцяло локализиран. Гасенето е извършвано ръчно, заради трудно достъпния терен.

Цяла нощ на място е имало дежурни пожарни екипи, които да следят обстановката, а в раните часове на днешния ден те са подновили дейностите по пълното потушаване на пожара, възникнал заради късо съединение, след като дърво е паднало върху жици на далекопровод.

Областният управител на Благоевград Бисер Михаилов каза, че пожарът е потушен около 08.00 часа тази сутрин. Той добави, че в следствие на пожара е било прекъснато електричеството в тунел „Кривия“ на главен път Е-79, но около 14.30 часа, след извършени дейности от страна на ЧЕЗ, токът е бил възстановен.

В същия район на 24 август миналата година отново се разрази пожар, който обхвана хиляди декари, а според експертите това е бил най-голямата огнена стихия от десетилетия.

Ливия НИНОВА