Окръжен съд – Бургас ще проведе заседание по дело срещу жена, обвинена в противозаконно лишаване от свобода и убийство на бившия си съпруг

БургасОкръжен съд – Бургас ще проведе заседание по дело срещу жена, обвинена в противозаконно лишаване от свобода и убийство на бившия си съпруг. Заседанието ще започне от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. Веселина Г. е привлечена като обвиняема за това, че за периода от неустановена дата в началото на май 2013 г. до 1 август 2014 г. в дома си в Бургас, при условията на продължавано престъпление, противозаконно лишила от свобода Д. М., като го държала заключен посредством заключване на секретна брава на врата на една от стаите в жилището, като деянието е извършено по начин опасен за здравето на пострадалия и лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия. За периода от неустановена дата в началото на май 2013 г. до 1 август 2014 г. в град Бургас, в условията на съвкупност с престъплението, с користна цел и по особено мъчителен начин предумишлено е убила лице, намиращо се в безпомощно състояние – Д. М., като системно не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което на 1 август 2014 г. е настъпила смъртта му.
За периода от 1 септември 2014 г. до 31 август 2016 г. в град Бургас в условията на съвкупност с престъпленията и при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага като пълномощник на Д. М., е създала и поддържала заблуждение у служители на „Обединена Българска банка” (ОББ) АД, че Д. М. (починал на 1 август 2014 г.) е жив и има право да продължи да извършва тегления от личната си банкова сметка, в резултат на което служителите на ОББ АД са изплащали парични суми на Веселина Г., представляващи преводи от Национален осигурителен институт, за пенсии за старост на Д. М. за периода от 1 септември 2014 г. до 31 август 2016 г., като с това е причинила имотна вреда на Национален осигурителен институт, в общ размер на 21 140 лева.