Окръжната прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъжа, обвинен за убийството в Лясковец през август 2018-та

Велико Търново. Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу пенсионера, обвинен за извършено убийство на свой познат в град Лясковец. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново. Обвинението срещу Х. Т. е за това, че на 08 август 2018 г. в град Лясковец, чрез нанасяне на многобройни удари с брадва, нож, юмруци и ритници умишлено умъртвил Д. Д. (на 64 години), като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития, с оглед многобройните увреждания по главата и тялото на пострадалия, тежките травми, съчетани със значителна болка през продължителен период от време преди настъпването на смъртта, както и с особена жестокост, с оглед на множеството нанесени удари, продължили след настъпване на безпомощност у пострадалия.
Обвиняемият и пострадалият били приятели от много години. Нямали пререкания помежду си. Виждали се редовно и се черпели с ракия, въпреки, че обвиняемият се въздържал от употреба на алкохол.
На 08 август 2018 година преди обяд двамата се срещнали на поляна зад блока, в който живеел пострадалият. При срещата пострадалият поискал от обвиняемия да го почерпи ракия. Х.Т. си отишъл до вкъщи и се върнал с бутилка от 330 мл с домашна ракия. Двамата пили от нея, след което отишли в дома на обвиняемия, седнали в кухнята и продължили да се черпят със същия алкохол. В един момент между тях възникнал конфликт и двамата се сбили. При сбиването обвиняемият нанесъл със значителна сила и изключителна жестокост множество удари по главата, лицето, шията, гръдния кош и крайниците на пострадалия с острието и задната страна на металната част на брадва, с нож, с юмруци и ритници, като пострадалият се отбранявал с ръце. От получените тежки травматични увреждания и силна кръвозагуба пострадалият паднал на земята в безпомощно състояние, а обвиняемият продължил ожесточено да му нанася удари с брадвата, ножа и ритници по главата и тялото, довели до счупването на множество ребра на гръдния кош, като действията му били насочени към единствената цел да умъртви пострадалия, който вече бил в невъзможност да се съпротивлява.
По искане на прокуратурата Х.Т. е с взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.