Окръжната прокуратура внесе в съда искане за мярка „Задържане под стража“ спрямо гръцки гражданин, прокарал в обръщение фалшиви чекове

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо гръцкия гражданин Михаил К. (на 59 г.). Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура – Бургас. Той е обвинен за това, че в периода 7 юли 2009 г. – 19 юли 2009 г. в гр. Стара Загора и oбласт Бургас (к.к.“Слънчев бряг“), при условието на продължавано престъпление, прекарал в обръщение неистински платежни инструменти – пътнически чекове на „Американ експрес“, като знаел, че са подправени. На 7 юли 2009 г. в клон на банка, гр.Стара Загора, прекарал в обръщение 3 пътнически чека на „Американ експрес“ с номинал от 500 евро, като знаел, че са подправени. На 19 юли 2009 г., около 16.30 ч., в обменно бюро, намиращо се в к.к. „Слънчев бряг“, прокарал в обръщение 4 пътнически чека на „Американ експрес“ на стойност 500 евро, за които знаел, че са подправени. На 19 юли 2009 г. в к.к. „Слънчев бряг“, направил опит да прокара в обръщение неистински пътнически чек на „Американ експрес“ в номинал от 500 евро, за който знаел, че е неистински.

Той е обвинен и за това, че в горепосочения период, при условията на реална съвкупност с горепосочените деяния, чрез използване на неистинските пътнически чекове, получил без правно основание сумата от 7595 лв.

Михаил К. е обвинен и за това, че в периода от неустановена дата до 19 юли 2019 г. в к.к. „Слънчев бряг“, държал други 5 пътнически чека на „Американ експрес“ с номинал от по 500 евро, за които знаел, че са преправени

През 2011 г. Михаил К. е бил обявен за общодържавно и международно издирване от Р. България. Срещу него е била издадена и Европейска заповед за арест от Окръжна прокуратура – Бургас, на база на която гръцкият гражданин е бил задържан и предаден на българските власти на 9 януари 2018 г.

Предстои Окръжен съд – Бургас да насрочи заседанието си.