Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд неправоспособен шофьор, причинил смърт при катастрофа

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд неправоспособен шофьор, причинил смърт при катастрофа. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

29-годишният Стоян Хр. е предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за причиняване смъртта на пътник при управление на моторно превозно средство без правоспособност.

На 14 декември 2015 г. подсъдимият и неговият спътник Зл. Зл., който пътувал на предната дясна седалка, се прибирали от работа с автомобила на Стоян Хр. На бул. „Владислав“ във Варна по неустановени причини подсъдимият насочил колата си към бордюра, ударил се и автомобилът се преобърнал. След завъртане колата се спряла в дърво, а от удара таванът се деформирал. Пътникът на дясната седалка получил тежка черепно-мозъчна травма и починал на място.

В хода на проведеното досъдебно производство било установено, че Стоян Хр. не притежава необходимата правоспособност да управлява МПС. Преди пътно-транспортното произшествие той бил санкциониран за допуснато административно нарушение по Закона за движение по пътищата, както и че е управлявал колата си със скорост над разрешената. Във взетата и изследвана проба кръв не се доказало наличие на алкохол или друго упойващо вещество.

Предстои делото срещу 29-годишния Стоян Хр., който е с чисто съдебно минало, да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.