Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд за пране на пари от престъпна дейност подсъдим за убийство

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 34-годишния Виктор П. за извършени две престъпления, свързани с пране на пари от престъпна дейност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Варненецът е подсъдим и по делото за убийството на Мартин Тодоров, извършено от него с особена жестокост в дискотеката в кв. „Повеляново“ в Девня на 28 ноември 2015 г.
Виктор П. ще отговаря за това, че в периода от 14 октомври 2014 г. до 22 октомври 2014 г. открил и поддържал сметка в банка, по която придобил сумата от 18 500 евро. От тях той изтеглил 18 400 евро, за които знаел или предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление на организирана престъпна група за незаконен достъп до информационни системи, неразрешен трансфер на данни, фалшифициране на информация и извършване на финансови операции по престъпен начин. Деянието е извършено като продължавано престъпление.
На 22 октомври 2014 г. Виктор П. потвърдил неистина в документ, в който декларирал неверни обстоятелства по Закона за мерките срещу изпиране на пари. В декларацията пред банката той посочил, че произходът на парите, които му били преведени от Румъния, са от продажба на имот. Справка показала, че в периода от 1993 до 2016 г. в Агенцията по вписвания няма вписвания, отбелязвания и заличавания на недвижими имоти, собственост на подсъдимия Виктор.
Ден след като сумата от 18 500 евро постъпила по сметката му, било получено уведомление от клон на румънска банка, в което се сочело, че трансакцията е извършена чрез измама и се иска връщането на сумата на банката-наредител. В хода на разследването по реда на Конвенцията за взаимопомощ по наказателноправни въпроси между страните – членки на ЕС, е изпратена молба за правна помощ до компетентния съдебен орган в Румъния. От документните, получени оттам, става ясно, че на 4 ноември 2014 г. в Централната дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма на Република Румъния е заведено наказателно дело за престъпление, което кореспондира с член 321 и член 212а от Наказателния кодекс на Република България.
Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи за първото престъпление от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева, а за второто – наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лева.
34-годишният подсъдим е осъждан три пъти, като по последното осъждане е бил реалибитиран. В съдебна фаза е и делото, по което той е единствен подсъдим – за убийството на Мартин Тодоров. Виктор П. се намира във варненския затвор.