Окръжната прокуратура във Варна ще протестира определената от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение на мъж, държал наркотици с цел разпространение

Окръжната прокуратура във Варна категорично не е съгласна с мотивите на Варненския окръжен съд и ще внесе протест срещу определената мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо  обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.  Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

31-годишният Боян К. бе задържан за срок до 72 часа от Окръжната прокуратура във Варна, след като в късния следобед на 21 април 2017 г. полицейски служители спрели за проверка управлявания от него лек автомобил с варненска регистрация. При последвалия обиск на водача са намерени и иззети 35 г марихуана и електронна везна, върху която са открити  следи от наркотици. При претърсване на дома, в който живее 31-годишният мъж, са открити и иззети още 5 г марихуана, друга електронна везна и 4,9 г хашиш.

При определяне на мярката му съдът е приел, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил тежко умишлено престъпление, като държал без надлежно разрешение високорискови наркотични вещества.  Липсвали обаче доказателства, че Боян К., който е семеен и има постоянен адрес, може да се укрие или да извърши престъпление. Съдът се позовал на факта, че полицейските служители, които са проверявали колата му, вече били разпитани.

В седемдневен срок протестът на Окръжната прокуратура във Варна ще бъде разгледан от състав на Апелативния съд.