Окръжна прокуратура-Велико Търново проверява за нередности Дома за пълнолетни лица с деменция в сухиндолското село Горско Косово

Снимка: Pixabay.com

Велико Търново. Двама прокурори от Окръжната прокуратура във Велико Търново, представители на Регионалната здравна инспекция и на Стопанска полиция посетиха днес Дома за пълнолетни лица с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Проверката на място е разпоредена след като омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в социалното заведение. Това стана ясно на брифинг във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов лично присъства на проверката и уточни, че Окръжна прокуратура се е самосезирала благодарение на публикации в медиите и незабавно е назначила проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция.

„Самосезирахме се едва сега, защото до момента нито в Окръжна прокуратура, нито в Прокуратурата на Република България беше постъпвал такъв сигнал. Съвместно с ОДМВР-Велико Търново организирахме днес преди обяд междуведомствена проверка, в която участваха и Агенцията за социално подпомагане, РЗИ-Велико Търново и представители от община Сухиндол. Тази проверка приключи и са издадени административни протоколи като всяка една присъстваща ведомственост, в рамките на собствената си компетентност, ще изготви нужните документи, които ще изпрати до Окръжна прокуратура-Велико Търново. Отделно от това Прокуратурата продължава собствената си проверка, с оглед на смущаващите обстоятелства, които бяха посочени в медийните публикации за смъртността на 24 човека. Всеки един от тези случаи ще бъде изследван индивидуално и ще бъде установено колко време човекът е пребивавал в това социално заведение, кога е постъпил, с каква диагноза и в какво състояние. Във всеки случай, в който се установи и най-малкото съмнение за неговата смърт, ще бъде образувано досъдебно производство. Ако се наложи ще се направи и ексхумация, за да се установи конкретната причина за смъртта“, отбеляза прокурор Христов.

Той уточни, че всяка проверка по закон продължава един месец, но в случая тя трябва да приключи в 14-дневен срок.

Рени АТАНАСОВА