Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост на работник

Велико Търново. Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, за причиняване на смърт по непредпазливост на работник при извършване на ремонт на покрив. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.
Обвинението срещу Й. И. е за това, че на 13 септември 2016 година във Велико Търново причинил смъртта на Е. К., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност: „строителни и монтажни работи” при реконструкция на покрив, представляваща източник на повишена опасност, като на 22 август 2016 година в Свищов, в частен дом, не изпълнил задълженията си в качеството си на физическо лице – работодател на Е. К., предвидени в Закон за здравословни и безопасни условия на труд и Наредбите за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи – като не осигурил здравословни и безопасни условия на труд, свързани с работата; не осигурил ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин; не обезопасил отворите в строителни и конструктивни елементи, които създават опасност за падане от височина; не предприел мерки за осигуряване на средства за защита от падане при работа на височина, по време на извършване на строителни и монтажни работи при реконструкция на покрив – престъпление по чл.123, ал.1 от НК.
Обвиняемият, като физическо лице, се занимавал със строително-монтажни работи свързани предимно с изграждане, ремонт и реконструкция на покриви, като наемал различни лица, които да му помагат, като общи работници срещу заплащане.
През лятото на 2016 година бил нает да извърши ремонт на покрив на къща в село Ореш, като се уговорил с пострадалия и още двама мъже да му помагат срещу заплащане. На 22 август 2016-та, след края на строително-монтажните дейности обвиняемият и тримата работници се качили на покрива и започнали да го покриват с найлон и брезент, тъй като се очаквало да вали дъжд. При опъването на найлона Е.К. паднал през отвор на ниша на бетонната площадка, вследствие на което получил травматични увреждания. Останалите трима веднага се обадил на тел.112 за инцидента. Пострадалият работник бил откаран в тежко общо състояние в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” град Велико Търново, където въпреки проведеното лечение на 13 септември 2016-та починал.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.