Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд водач на автомобил, предизвикал ПТП със загинал моторист

Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.М., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Около 10 ч. на 16.09.2018 г. съпрузите А.Н. и Г.Н. тръгнали от дома си в гр. Враца за участие в организирано мотошествие. Събитието, на което се отдавала почит на загиналите мотористи при ПТП, се провеждало в цялата страна под надслов „Ние сме хора, а не донори“. Жената тръгнала с личния си автомобил, а съпругът й – А.Н., с мотора си м. „Сузуки“, закупен от него няколко месеца по-рано. Мотористът бил облечен с предпазен костюм и каска от най-висок клас.

А.Н. се движел по ул. „Екзарх Йосиф“, като при наближаването на кръстовището с ул. „Вардар“ скоростта му била 76,68 км/ч, т.е. превишавайки ограничението от 40 км/ч. В същия момент срещу него идвал лек автомобил м. „Опел“, управляван от обвиняемия Г.М. Без да се увери дали ще пропусне движещия се с предимство моторист, той предприел маневра „завой наляво“ – навлязъл в неговата пътна лента, с което му отнел предимството и реализирал ПТП. Вследствие на удара между двете МПС водачът на мотоциклета паднал по гръб на пътното платно.

Свидетели на случая веднага подали сигнал на тел. 112. Екипът на „Спешна помощ“ транспортирал пострадалия А.Н. до МБАЛ в гр. Враца, където той по-късно починал. Според заключението на извършената съдебномедицинска експертиза, непосредствената причина за смъртта му е разкъсването на гръдната аорта и последвалият кръвоизлив, довел до остра сърдечно-съдова недостатъчност. Мотоциклетистът получил и закрита черепно-мозъчна, гръдна и гръбначно-мозъчна травма.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.