Окръжна прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за извършено престъпление от Фондация „Пловдив 2019“ във връзка с откриващото събитие на ЕСК 2019

снимка: Фондация "Пловдив 2019"

Пловдив. Окръжна прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за извършено престъпление от Фондация „Пловдив – 2019”, във връзка с откриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив зам.-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева. По думите и, ще се събират доказателства за това дали евентуално е извършено престъпление през 2018 година и дали има длъжностно лица, което е сключило неизгодна сделка, от което са произлезли значителни вреди за организацията.

„Разследването е в начален етап и понастоящем е в първоначалния определен от Закона двумесечен срок”, каза прокурор Андреева.

Тя припомни, че още през месец февруари тази година стартира проверка на прокуратурата, а тя от своя страна възложи такава на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/. Наскоро излезе и техният доклад и едва след приобщаването на този доклад вече прокуратурата разполага с целия обем от материали. „Въз основа на данните от този доклад е преценено, че са налице достатъчно данни за престъпление, за да се образувано досъдебно производство”, посочи прокурор Андреева.

От агенцията са били открити седем нарушения при откриването на ЕСК 2019 от проверени 43 договора и 13 обществени поръчки на общинска фондация „Пловдив 2019“.

Цветана ТОНЧЕВА