Окръжният съд във Варна обменя опита си в детското правосъдие с Унгария

Унгарският магистрат Виктория Майор (в средата) се срещна с председателят на Окръжен съд - Варна Марин Маринов и със своята колежка от Наказателно отделение Светла Даскалова – един от съдиите специално обучени за работа с деца и част от специализираните съдебни състави по детско правосъдие във варненския съд

По покана на Окръжен съд – Варна до 13 декември на индивидуално работно посещение в съда е Виктория Майор, от Централния районен съд в Пеща, Унгария. Това съобщават от пресслужбата на ВОС. Виктория Майор е съдия от Наказателно отделение, като има допълнителна специализация за разглеждане на дела с участието на деца.

От съдебната институция във Варна припомнят, че Окръжният и Районният съд във Варна са  единствените съдилища в страната, където се обособиха специализирани съдебни състави за работа с деца по т.нар. детско правосъдие. Те бяха създадени през 2015г., когато съдии от гражданско и наказателно отделения преминаха специализирано обучение. След това беше променена организацията на работа и всички дела, по които участват непълнолетни деца се разглеждат от специализираните състави. Година по-късно, през 2016г. беше открито специализирано помещение, т.нар. „синя стая”, за щадящо изслушване на деца, чийто интереси са засегнати. Разпитите в него се водят от психолози, педагози, социални работници, като помещението се стопанисва от Окръжен съд – Варна и се ползва  от съдии, прокурори, полицаи и служители на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” от града и региона.

В първия ден от едноседмичното посещение във Варна унгарският магистрат се срещна с ръководството на съдебната институция и съдии от Варненски окръжен съд. Те обмениха информация и дискутираха добрите съдебни практики в Унгария и у нас в областта на наказателното право. През седмицата чуждестранният магистрат ще има възможност да присъства на няколко дела, разглеждани от съда – домакин. Едното дело е въззивно наказателно производство срещу непълнолетен за нанасяне на средна телесна повреда. Другите две дела, които съдия Майор ще посети са граждански – за определяне на родителски права и режим на лични отношения.

В програмата са включени посещения в Районен съд – Варна, Центъра за медиация към съдебния район на ВОС, както и т.нар. „Синя стая.