Окръжният съд във Варна осъди на 5 години и 6 месеца затвор мъж, извършил кражба на телефони от варненско училище

Окръжният съд във Варна осъди на 5 години и 6 месеца затвор мъж, извършил кражба на телефони от варненско училище. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Варненският окръжен съд призна за виновен Димитър С. в извършването на две престъпления в условията на опасен рецидив – кражба на 6 мобилни телефона от варненско училище и грабеж на чужди движими вещи на негов познат от затвора. И двете престъпления лицето е извършило в срока на условното му предсрочно освобождаване от затвора по присъда за друго деяние.

Подсъдимият има 22 отделни присъди, по които е бил осъждан ефективно за различни срокове. Той е излязъл от затвора на 22 септември 2017 г., като два месеца по-късно, извършва две нови престъпления.

Варненският окръжен съд го призна за виновен в това, че на 11 ноември 2017 г., във Варна, при условията на опасен рецидив, като употребил за това сила, извършил грабеж и отнел чужди движими вещи – чантичка от плат, мобилен телефон, флаш-памет, автомобилен ключ и сумата от 250 лева, всичко на обща стойност 345,85 лева. За това престъпление съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години. Димитър С. се познавал с ограбения мъж от престоя си в затвора. Двамата се придвижили с автомобил до ул. „Габрово“ и след като слезли от колата, трябвало да се разделят. Димитър С., обаче препречил с тяло пътя на своя познат, нанесъл  му няколко удара и успял да му отнеме торба с вещи и пари, след което избягал. Ограбеният мъж се опитал да го догони, но в  района на подлеза на ЖП гара го изгубил.

Съдебният състав призна Димитър С. за виновен и за още едно престъпление, извършено два дни по-късно. На 13 ноември  2017 г. при условията на опасен рецидив отнел чужди мобилни телефони на обща стойност 722,65 лева, за което съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години. Шестте мобилни телефона са откраднати от класна стая на училище „Найден Геров“ във Варна,  докато децата имали час по физическо. От записите на охранителните камери в училището e видно, че  в същия ден Димитър С. е влязъл в празната класната стая на ученици от 6 клас, която се намирала на 3 етаж.  От чантите и дрехите на децата взел вещите, които му харесали и след това напуснал учебното заведение.

От така определените му наказания, Окръжен съд – Варна наложи Димитър С. да изтърпи най- тежкото от тях, а именно – „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален строг режим.

30-годишният мъж следва да изтърпи отделно и неизтърпяната част от наказанието „лишаване от свобода“ в размер на 6 месеца, по което е бил условно предсрочно освободен, при първоначален строг режим.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок, считано от 6 март.