Окръжният съд във Варна постанови ефективна присъда за пране на пари

Варненският окръжен съд призна мъж от Варна за виновен в това, че  в периода 14 октомври 2014 г. до 22 октомври 2014 г. в гр. Варна, чрез откриване и поддържане на сметка във финансова институция на свое име, придобил сумата от 18 500 евро, от които държал и използвал 18 400 евро, за която предполагал, че е придобита чрез престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Обществено опасното деяние се състои в изграждане на организирана престъпна група, незаконен достъп до информационни системи, чрез използване на забранено разрушаване на целостта на информационни данни, неразрешен трансфер на информационни данни, фалшифициране на информация и извършване на финансови операции по престъпен начин. Съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и глоба в размер на 2 500 лв.

Мъжът бе признат за виновен и за това, че на  22 октомври 2014 г.  в  гр. Варна потвърдил неистина в  частен документ, в който по изрична разпоредба на Закона за мерките срещу изпиране на пари е специално задължен да удостовери истина. Той употребил този документ пред служител на финансова институция като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства – в декларацията посочил, че паричните средства, предмет на операцията, в размер на 18 400 евро, са с произход „продажба на имот“. Законът задължава лицата, извършващи операция на стойност над 30 000 лв.  или тяхната равностойност в чужда валута,  да декларират произхода на средствата преди извършването на съответната операция или сделка, когато плащането се извършва в брой.

За това деяние Окръжен съд – Варна му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година при първоначален строг режим.

Мъжът ще изтърпи най-тежкото от така определените наказания, а именно – лишаване от свобода“ за срок от 3 години, при първоначален строг режим, както и глоба в размер на 2 500 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.

Лицето е подсъдим и по дело за убийство, като е обвинен, че на 28 ноември 2015 г. в девненския квартал „Повеляново“ е умъртвил млад мъж, като убийството е извършено с особено жестокост. Поредното заседание по това наказателно дело е насрочено за 18 април от 9 часа.