Олег Сафонов: През 2017 година България и Русия ще продължат активно да си сътрудничат по отношение на туризма

Олег Сафонов

 

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия в интервю за Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Сафонов, проведохте среща с министъра на туризма Николина Ангелкова в Москва. Какви теми объдихте?

 

Олег Сафонов: Проведохме среща с министъра на туризма на България г-жа Ангелкова и обсъдихме предварителните резултати за отминалата 2016-та година. Констатирахме, че през нея в сътрудничеството между България и Русия са постигнати наистина много добри показатели, като този, че количеството на руските туристи в България се е увеличило с 40%, на нашия пазар се появиха и допълнително много нови и популярни туристически продукти и смятаме, че това е много добър показател. Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. Това е много важно и от гледна точка на това, че, за съжаление, наблюдаваме по света ръст на заплахата срещу Русия, както и значителното увеличение на броя на терористичните актове в Европа. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея. През миналата година имахме разработена стратегия за развитие на сътрудничеството между нашите страни в туризма. Тя включва активно разпространяване както на българските туристически продукти в Руската Федерация, така и предложенията да почувствате Русия в България. Нашите страни активно участваха в различни видове мероприятия и изложби, нашето взаимодействие има много активен характер. За нас е много важно, че пътуването в България стана много опростено и не скъпо за нашите граждани. Но смятаме, че върху това трябва да продължи да се работи и занапред. За съжаление, между нашите страни съществува визов режим и според нас трябва да продължи да се работи върху това: пътуването между нашите две страни да става по-комфортно. Между другото искам да отбележа, че през миналата година бе много направено за да се опрости визовият режим, в частност бяха приети решения, които позволяват на нашите граждани бързо, не скъпо и без посредник да осъществяват пътуванията си до България. Договорихме се да започнем да работим съвместно по най-натоварения туристически сезон – летния – още през февруари.

Водещ: Какво още успяхте да договорите?

 Олег Сафонов: Договорихме да съставим и съгласуваме план на съвместните действия, да го утвърдим и да се придържаме към него в нашето взаимодействие. Между другото така направихме през 2016-та година, по такъв начин планираме да работим и през вече настъпващата нова година. Бих искал да подчертая, че с министъра на туризма на България се срещаме за пръв път през 2017-та година, срещата стана на 11 януари. И това е много важно, защото показва колко между нас се осъществява тясно взаимодействието и как ние заедно работим и си сътрудничим. Така че се договорихме да подготвим – тук българската страна се задължи да помисли върху това по какъв начин да се опрости процедурата за получаване на български визи. За нас то е изключително важно, за да се създадат условия за достъпен, не скъп и качествен безопасен отдих на руските граждани в България. Бих искал да подчертая, че и ние сме заинтересовани колкото се може повече български граждани да идват в Руската федерация, за да може сътрудничеството ни в туризма да има взаимен характер. Разбира се, ние прекрасно разбираме, че потокът от туристи от Русия към България значително превишава потокът туристи от България към Руската федерация. Договорихме се и през 2017-та година да продължим нашето активно сътрудничество в туризма, да изпълняваме този наш  план-действие, който съгласувахме по-рано през 2016-та година. Отбелязахме нашите стремежи и желания постигната през 2016-та година положителна динамика да бъде продължена и през 2017-тата.

Водещ: Уверени ли сте, че ще постигнете същия висок ръст?

Олег Сафонов: Сложно е да прогнозираме за ръста. Работата е в това, че през изминалата година бе постигната много добра динамика – плюс 40%. Това е забележителен прираст. Сложно е да се каже, какъв ще бъде той през тази година. За нас е важно да продължим съвместните действия активно, а опитът показва, че това винаги води до добри резултати.

Водещ: Какви са вашите впечатления от работата с министър Ангелкова?

Олег Сафонов: Към министър Ангелкова се отнасям с голямо уважение, комфортно ми е да работим заедно, ценя я заради професионализма, за забележителните лични качества, използвам случая да я поздравя, както и целият български народ с настъпващата 2017-та година и с настъпващото Рождество Христово – православните християни в Русия празнуват Коледа по Юлиянския календар на 7-и януари. По този случай пожелавам всичко най-прекрасно и на българския, и на руския народ през Новата 2017-та година. Така че комфортно ми е да работя с министър Ангелкова, тя е енергичен, знаещ и професионален човек и с нея можем да постигаме високи цели при сътрудничеството ни в туризма.

Водещ: Пътували ли сте из България?

Олег Сафонов: Бил съм в България през миналата година. Бях в София, посетил съм и други градове. Между впрочем, когато бях в България, ми бе много интересно да посетя старинните български манастири, за да се поклоня на християнските светини на България. А това е и едно от направленията на нашето сътрудничество: поклонничеството, религиозният туризъм. Това направление взаимно е много важно, интересно и перспективно. Освен за него, разговаряхме и за сътрудничеството в детския туризъм, в санаторно-курортното дело, което е и лечение, и профилактика. Разбира се, много важен е и културно-познавателния туризъм, и различните видове събитиен туризъм: фестивали, събития, които се случват в България. Разбира се, за нас е важен и плажният туризъм, който е традиционно популярен сред руските туристи. Но бих искал да кажа, че и ние ще бъдем много радостни да виждаме български туристи в Руската федерация. Каним жителите на България да дойдат при нас, много се радваме да ги видим и се надяваме българите също активно да посещават Русия.