Оливер Спасовски: Размириците в Събранието на Македония са дирижирани директно от ВМРО-ДПМНЕ, от Никола Груевски, от неговите структури в полицията

 

Оливер Спасовски, генерален секретар на СДСМ и бивш министър на вътрешните работи, в интервю за „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Как коментира разразилите се в Македония събития и какво ще предприеме оттук нататък Социалдемократическият съюз? Наш гост е Оливер Спасовски, генерален секретар на СДСМ, бивш министър на вътрешните работи и един от групата политици снощи, която е била нападната и бита по време на събитията в парламента. Как се чувствате, намирам ви в болницата?

 

Оливер Спасовски: Добре сме, колкото можем да бъдем добре в една такава ситуация. Борбата за демокрация и връщането на Македония на истинският път е нещо много по-значимо от болките, които претърпяхме от нашите съграждани.

 

Водещ: Господин Спасовски, на етническа основа ли са безредиците в Македония или някой ги използва за получаване на партийно надмощие?

 

Оливер Спасовски: Това е абсолютно партийно дирижирана структура на престъпници, които искат да защитят престъпниците в Република Македония и затова извършиха сериозно нападение над институциите, подпомогнати от партийно-политическите структури, които позволиха да бъде нападнат македонският парламент и депутатите на Република Македония. Това е разпадане на системата, която гние и съхне всеки ден в Република Македония, вече е в края си и затова така настъпва. Това са последните конвулсии на този режим в Република Македония.

 

Водещ: Защо смятате, че вчерашните събития са били координирани с определени парламентарни групи? И кои са тези групи?

 

Оливер Спасовски: Тук няма никаква тайна. Всичко е дирижирано директно от ВМРО-ДПМНЕ, от Никола Груевски, от неговите структури в полицията – Митко Чавков с параполитически структури, които позволиха да бъде нападната институцията Парламент, Събрание на Република Македония с намерение да се извърши проникване в тази институция, проникване в най-върховния законодателен орган, в храма на демокрацията. И това е нещо, което не може да се толерира никъде целия демократичен свят, а само показва, че няма нищо по-важно от защитата на престъпниците на Груевски и на неговите престъпни структури.

 

Водещ: Как коментирате и обвинението пък на Груевски, че пък вие, социалдемократите сте си инсценирали тази история, за да можете по-бързо да стигнете до правителство, до мандат?

 

Оливер Спасовски: Вижте, по-глупава констатация, от тази, която е казал Груевски, че това е инсценирано от Социалдемократическия съюз, няма, защото ние имаме парламентарно мнозинство. И волята на парламентарното мнозинство отразява волята и на мнозинството от граждани на Република Македония. Всичко това, което се прави в рамките на институциите е волята на гражданите. Това, че не някой може да се сблъска с волята на гражданите и не смее да помисли, че може да направи нещо, което ще се разбере като допълнение към защитата на неговите престъпници, е това, което ни се случва днес – параполитически структури, части от полицията под командването на Никола Груевски, това нещо го направиха. А също така и направиха линч на лидера на опозицията, на няколко депутати, които бяха мишена на нападателите. Но това няма да ни разколебае, няма да ни изплаши. Напротив, това ни дава по-голям мотив да продължим тази борба, която я водим за Македония.

 

Водещ: Г-н Спасовски, как коментирате в Социалдемократическия съюз отзвукът днес от събитията? В България мога да ви уверя, че цялата българска власт, всички политически сили в парламента, парламентът излезе с декларация. Коментар, призив за нормализиране на ситуацията при вас, отправи президентът на страната. Бъдещият министър-председател, лидер на най-голямата политическа група в Народното събрание Бойко Борисов също направи изказвания и призова за успокояване на обстановката и намиране на път, на изход. Как това се коментира при вас?

 

Оливер Спасовски: Това е едно сериозно, приятелско отношение от България, защото България е приятелски народ, приятелска държава, която иска доброто на Република Македония. И Бойко Борисов, и другите демократични политици в България, в региона и в целия свят дават сериозна поддръжка на новото парламентарно мнозинство, водено от Социалдемократичния съюз. И спазването на тези демократични принципи може само да направи крачка напред към стабилизирането на ситуацията и крачка напред към демократичните ценности на Република Македония.

 

Водещ: Г-н Спасовски, как предвиждате развитието оттук нататък на ситуацията?

 

Оливер Спасовски: Развиването на ситуацията ще бъде в рамките на изразяване на волята на парламентарното мнозинство, а именно на Социалдемократичния съюз и партньорите в коалицията. Изборът на председател на парламента ще се гласува, ще се направят следващите стъпки, които са предвидени в Конституцията и в законите на Македония за формиране на правителство и стабилизиране на отношенията в държавата.

 

Водещ: Смятате ли, че президентът Георге Иванов и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ на практика ще позволят това да се случи? Ще го оставят ли да се случи? Много ми е трудно и на мен да намеря точния изказ, но ще го оставят да се случи, да?

 

Оливер Спасовски: Като се има предвид, че Георге Иванов е една марионетка на този режим на Груевски, аз не очаквам, че ще предприеме ходове, които той сам ще ги вземе като решения. Но между другото неговата отговорност е много голяма, защото той е един от хората, които предизвикаха целият този хаос. И за този хаос ще трябва да се отговаря, когато му дойде времето, а това време ще дойде  много скоро – след формирането на новото правителство. Така че парламентарното мнозинство, новият председател на парламента трябва да направят всичко възможно, за да се успокоят гражданите на Република Македония, да бъдат сигурни и в безопасност, да чувстват, че има надежда за държавата.

 

Водещ: Не мога да не ви попитам, г-н Спасовски, и това – има ли опасност в Македония от гражданска война?

 

Оливер Спасовски: Гражданите абсолютно са наясно със ситуацията в държавата. Гражданите не искат никакъв конфликт, особено не искат вътрешен граждански конфликт. Единствено това, което се случва, се прави от мафиотските структури, които са във властта. А гражданите на Република Македония, тяхното съзнание и съвест, която имат, допринасят парламентарното мнозинство, лидерът на опозицията г-н Зоран Заев, да издържат тази битка и да поведат гражданите на държавата по истинския път.

 

Водещ: Албанската платформа ще бъде ли приложена и как ще се приеме това в Македония?

 

Оливер Спасовски: Ние имаме вече обявена програма на правителството на Социалдемократическия съюз. И тази програма на правителството е основата за управлението на Социалдемократическия съюз и коалиционните партньори. Тази програма беше представена пред македонското общество. Тази програма е представена пред всеки, който е заинтересован да види какво има в нея. Значи в рамките на Конституцията Македония е единна държава, свободна, демократична, правова държава, в която всеки е длъжен да отговаря за своите действия, за да се движим напред към европейска интеграция и повишаване стандарта на гражданите. Програма, по която Македония ще стане единно общество, държава на всичките граждани.

 

Цоня СЪБЧЕВА