Оля Тотева: Не са опасни за хората непознатите за тях насекоми, които са влезли в санирани блокове – не са нито кърлежи, нито паяци  

Биологът Оля Тотева – управител на Дезинфекционна станция – Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-жо Тотева,  зимата при нас беше по-продължителна и студена, пролетта също е студена и дъждовна, но цъфналите дървета, избуялата трева, чуруликащите птички, създават настроение у хората. Има ли нещо неочаквано и необичайно за вас, което да се наблюдава през този сезон по отношение на първите пролетни представители на фауната и  каква е популацията им?

Оля Тотева: Вярно е, че тук всеки ден вали, което забави и косенето на тревните площи. Това забавя и пръскането на тревните площи срещу кърлежи. Ето, вече е месец юни, а от никоя община в Смолянска област още не са подавани заявки за пръскането на тревните площи, именно поради това, че всеки ден вали. А за да има ефект от пръскането трябва да има повече слънчеви дни.  Попитахте за нещо необичайно. Да, такова нещо има. Всеки ден притеснени граждани съобщават, че в жилищата им, които са санирани има непознати за тях насекоми, едни казват, че са кърлежи, други пък ги определят като паяци. Нито са паяци, нито кърлежи. Всъщност те принадлежат към групата гамазиди и са гнездови паразити, които всъщност се появяват в гнездата на птиците, а тези насекоми, които се виждат са от по-малкия клас – класът на нидиколите. За да влизат в жилища в блокове, които се санират или вече са санирани има причини и това са птиците. Гълъбите често влизат по таваните от покривите на блоковете или по цепнатини в сградите. Там се образуват купища от техни изпражнения, които никой не се качва да чисти.  Те се трупат, сега при санирането работниците чистят тези места, но разпръсквайки ги, насекомите, които са по тях,  започват да търсят места, където да се преместят, започват да слизат надолу по етажите и така влизат в апартаментите на хората. Искам обаче да успокоя хората, в чиито жилища са влезли и те наистина са притеснени от тяхното присъствие, че тези нидиколи не са епидемиологични и опасни за хората. Хората не са техни гостоприемници, за да могат да ги хапят. В момента са се разпръснали, но така или иначе някъде ще се приберат. За тях са важни птиците, перата на птиците, изпражненията им, гнездата им, където има пух. Такива нидиколи има също в сгради и къщи, където има гнезда, независимо дали са на лястовици, или други птици. Има такива насекоми, но те не са опасни за хората.

„Фокус”: Г-жо Тотева, от няколко години тук в Смолян и региона, всяка пролет стопаните се оплакваха от наличие на голи охлюви, така наречените плужеци, каква е популацията им тази година, търсили ли са ви пак за съвети и за препарати, с които да водят борба с тях?

Оля Тотева: Тази пролет такъв проблем няма и според мен голямо влияние за намаляването на тяхната популация се оказа студената и продължителна зима, тъй като те зимуват в горната част на почвата, на градините и явно голяма част от тях са загинали. Вие знаете, в  предходните няколко години колко голяма беше популацията на плужеците. Те  унищожаваха засетите по дворове и градинки зеленчуци и стопаните използваха всякакви методи за борба с тях и въпреки това не успяваха да ги унищожат. Това, което обаче е изненадващо и за мен е това, че въпреки все още студеното и дъждовно време, тази пролет много рано излязоха змиите, което е необичайно за тях, тъй като те излизат когато времето се затопли, това е изненадващо. Идват хора и купуват от препарата срещу змии. Дори взимат  и в по-големи количества, макар че има и в по-малки разфасовки, за да предпазят дворовете си и къщите и вилите от тези влечуги.

„Фокус”: А как стои въпросът с гризачите, тяхната популация през предходните години също беше увеличена?

Оля Тотева: Продължава да е по-голяма плътността им. Въпреки по-продължителната и по-студена зима популацията на гризачите не е намаляла. Очаквах, след тежката зима по-ниска популация, но не се  получи така. Оказва се, че в градините, не толкова в помещенията, има повече гризачи, като се забелязва също, че и популацията на къртиците също е голяма и горските гризачи влизат в градините по направените тунелчета  от къртиците. Хората се оплакват, че засетите им култури не вървят, изчезват им морковите и това се дължи именно на гризачите. В началото на разговора споменах и за кърлежите. Предполагам, че от общините чакат да се оправи времето и да започне пръскането на тревните площи. Кърлежи има, така че родителите трябва да предупреждават децата си да не газят по тревите, както и да не пускат домашните си любимци да тичат по тревните площи.

Даниела БОЙКОВА