Омбудсманът Диана Ковачева: Хартата за основните права на ЕС е едно от най-сериозните постижения на общността

Хартата за основните права на ЕС е едно от най-сериозните постижения на общността, защото спазването на правата на човека е важен знак, но и залог за зачитането на принципа на върховенство на правото и зачитането на правовата държава. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на 4-дневното съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя припомни, че хартата е изключително млад документ.

„За разлика от всички следвоенни международни правни конвенции в областта на правата на човека, Хартата на ЕС е един правозащитен акт от ново поколение. Първият правозащитен акт, създаден през 21 век“, посочи Ковачева.
Тя изрази притеснения, че много от гражданите на ЕС не познават правата си и хартата.

„Едва 42% са чували за нея, а само 12% знаят какво представлява тя. Хартата надхвърля постиженията на Европейската конвенция за правата на човека, защото съдържа нови права: такива, каквито не са били обект на внимание преди нейното създаване. Например правото на добра администрация, защита на личните данни, право на бизнес, правото на защита на потребителите“, допълни омбудсманът.
Ковачева определи хартата като документ, който създава за ЕС собствен механизъм за защита на правата на неговите граждани.

Теодора ПАВЛОВА