Омбудсманът Мая Манолова: Балансът между банки и монополни дружества и техните клиенти е нарушен в полза на първите

София. Балансът между банки и монополни дружества и техните клиенти е нарушен в полза на първите. Това каза омбудсамнът на Р България Мая Манолова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. От началото на януари има наказателна процедура срещу България заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.
„Процедурата започна през 2015г. Тя е по жалба на граждани и неправителствени организации относно това, че българското законодателство не съответства на европейското и по-точно на директивата за неравноправните търговски клаузи, която беше приета през 2013г. България вече трябваше да даде отговор на зададените от ЕК въпроси по тази процедура. ЕК обаче е приела отговорът на България за незадоволителен. Именно затова в края на месец януари започна наказателна процедура – дадоха двумесечен срок за предприемане на действия от страна на българските институции за съответен адекватен отговор. След това България ще бъде дадена на съда в Люксембург за нарушаване на европейското законодателство”, коментира омбудсманът Мая Манолова.
По думите ѝ монополни дружества, бързи кредити, колекторски фирми, мобилни оператори и финансови институции са в привилегировано положение по отношение на техните клиенти. „Балансът между банки и монополни дружества и техните клиенти е нарушен в полза на банките и монополните дружества”, коментира още очбудсманът.

Тя организира обществено обсъждане на тема: „Защита от неравноправни клаузи и свръхправомощията на банките”, което ще се състои днес. На форума общественият защитник ще представи законопроект за ограничаване свръхправомощията на банките с промени в Гражданския процесуален кодекс. Целта на дискусията е да бъде обсъдена промяна в нормативната уредба, която да осигури защита на потребителите, в това число на финансови услуги, предоставяни от банки и други кредитни институции, при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедно производство, както и защита от неравноправни клаузи.