Омбудсманът Мая Манолова: Българската хранителна банка получи регистрация от БАБХ, което дава възможност утре да бъде осъществено първото дарение на храни при условията на отпадналото ДДС

Вчера Българската хранителна банка получи регистрация от Агенцията за храните, което дава възможност утре в 11.00 часа в хранителната банка да бъде осъществено първото дарение на храни при условията на отпадналото ДДС. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на традиционния предвеликденски форум „ДА! На българската храна”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Новината е положителна. Надяваме се това да развърже даряването на храни и то да се превърне в ежедневна дейност, защото България, макар да е най-бедната страна в Европа е на последно място по спасяването на храни и даряването им на хората“, заяви Манолова. Тя отбеляза, че българската хранителна банка успява да спаси до 290 тона храни годишно, за справка в щата Тексас, който е 3 пъти по-голям, се спасяват годишно 23 хил. тона храни.
Ако стимулите, които се дават за даряване на храни, не сработят и до трапезите на гладните хора не стигнат излишните продукти, световната практика показва и други възможности – чрез санкции, глоби за всеки килограм унищожена храна, коментира още Манолова.