Омбудсманът Мая Манолова даде на КС промените в Закона за държавния служител, с които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия

София. Омбудсманът Мая Манолова атакува днес пред Конституционния съд промените в Закона за държавния служител, според които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия и се въвежда ограничение за постъпване на държавна служба на определени категории граждани, сред които и ранно пенсиониралите се. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 г.
Според Манолова промените са в нарушение на конституционните социални права – на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване, равенството на гражданите пред закона и принципите на правовата и социалната държава.
В жалбата общественият защитник посочва, че „законодателят е създал „законодателен акт”, с който разпорежда пряко и непосредствено масово прекратяване на служебните правоотношения със стотици и хиляди държавни служители“.
По думите ѝ прекратяването на служебното правоотношение по този начин накърнява правната сигурност при добросъвестното упражняване от гражданите на правото им на пенсия. Така се отнемат вече придобити от гражданите права и по този начин не просто се разколебава, а направо се руши доверието на гражданите в държавата и закона.