Омбудсманът Мая Манолова ще представи на обществено обсъждане законопроект за ограничаване свръхправомощията на банките

София. Омбудсманът Мая Манолова организира обществено обсъждане на тема „Защита от неравноправни клаузи и свръхправомощията на банките”, което ще се състои на 25 февруари 2019 г. от 11.30 часа в институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон“ 22. Това съобщиха от пресофиса на Мая Манолова. На форума общественият защитник ще представи законопроект за ограничаване свръхправомощията на банките с промени в Гражданския процесуален кодекс.
Срещу България има наказателна процедура заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде през януари т.г. на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.
Целта на дискусията е да бъде обсъдена промяна в нормативната уредба, която да осигури защита на потребителите, в това число на финансови услуги, предоставяни от банки и други кредитни институции, при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедно производство, както и защита от неравноправни клаузи.