Опера в цирка закрива фестивала „Сцена на вековете“

Велико Търново. „Палячи“ – Опера в цирка поставя финала на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“ в старата столица, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

От там уточняват, че продукцията се приема като едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.

Идеята за Опера в цирка е на световно признатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Руджиеро  Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Спектакълът в старата столица ще дирижира маестро Владимир Бошнаков. Художници на костюмите са Каталин Йонеску – Арборе /Румъния/ и Салваторе Русо /Италия/.

Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.

IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.  Събитието е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.

Спектакълът на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ е на 4 октомври от 19,00 часа под шапитото на цирковата площадка в квартал „Колю Фичето“. Билети се предлагат в туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА