Опера, мюзикъл и балет включва програмата на 11-тото издание на „Опера в Летния театър“ във Варна

Три оперни заглавия, два мюзикъла и две балетни премиери предстои да бъдат представени на варненска сцена това лято в рамките на 11-тото издание на „Опера в Летния театър“. Това обяви директорът на Театрално-музикантския продуцентски център в града Даниела Димова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

По думите й, първото оперно заглавие е „Аида“ на италианския режисьор Франко Дзефирели. Операта ще бъде представена на 18-ти юни и на 20-ти август. Следващото предложение е премиерата на 16-ти юни на „Кармен“, с режисьорския прочит на академик Пламен Карталов. „Това е постановката, която събра овациите и на най-критичните почитатели на оперното изкуство в Япония. Модерен, иновативен прочит на това заглавие на Бизе“, посочи Даниела Димова.

Диригент на постановката ще бъде работещият в Парма маестро Лоренцо Бидзарри, който също не за първи път дирижира и в България, обясни тя. Солистичният състав също е подобаващ. Варненската публика за първи път ще се срещне с Флорентина Соарес от Букурещ, Румъния. Тя е лауреат на много конкурси по цял свят. Иван Момиров ще се превъплъти в Дон Хосе, а Алена Росси от Италия ще е в ролята на Микаела.

Последното оперно предложение е с дата 11-ти август, когато публиката на „Опера в Летния театър“ ще бъде представена премиера на „Макбет“ от Верди. Постановката е на Националната опера в Скопие. Дирижира Бисера Чадловска, диригент е Деян Прошев, а Александрина Пендачанска ще бъде в ролята на Лейди Макбет. Самият Макбет ще бъде представен от Кирил Манолов.

В афиша на „Опера в Летния театър“ тази година са включени два мюзикъла. Едното заглавие е „Аз съм Чаплин“ от Крис Къртис. Ролята на Чаплин ще бъде пресъздадена от актьора Мариян Бачев. Вторият спектакъл е „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кучанте. Той ще се играе в навечерието на Деня на Варна, ден по-рано – на 14-ти август. Симфоничната адаптация ще е на Данко Йорданов – варненски диригент и композитор.

В програмата са включени и два балета – традиционната Балетна гала на Сергей Бобров с плеяда от знаменити балетисти и „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Диана СТОЕВА