Оперни майстори на иглата във Варна изработиха по образец на Красноярския театър за опера и балет костюмите за спектакъла „Копелия“

Радио "Фокус" - Варна, костюмографът Лора Маринова (вляво), директорът на ТМПЦ - Варна Даниела Димова и останалата част от творческия екип на балета "Копелия"

За изключително кратко време майсторите на иглата в шивашкото ателие на Варненската опера са успели да изработят дамските костюми за спектакъла „Копелия“, който се представя на варненска сцена по образец на Красноярския театър за опера и балет. Мъжките костюми са предоставени на културната институция в морския град, докато заглавието е в афиша. Това каза сценографът и костюмограф на балетния спектакъл, чиято премиера се игра снощи във Варна, Лора Маринова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й, варненският вариант на декора, е съобразен с много по-скромните размери на сцената. Въпреки това спектакълът ще бъде цветен, радостен и ще донесе празнично настроение на зрителите в морския град. Лора Маринова благодари на всички анонимни сътрудници, които са се трудили зад кулисите за премиерата. Следващото представление, също премиерно, се очаква да бъде на 16-ги декември от 19 часа.

Асистент режисьор на балета по музика на Лео Далиб, е Иван Карнаухов.  По думите му, „Копелия“ е прекрасна романтична история, разказана с хубаво чувство за хумор и с хореография, в която са включени класически и характерни танци. Чудесно забавление за цялото семейство. Нерея Асторя и Марко ди Салво танцуват в главните партии на Сванилда и Франц и публиката ще проследи не само тяхната любов, а и увлечението на Франц по непозната девойка Копелия, в чудесното изпълнение на Мариами Кулошвили. Самият Иван ще пресъздаде образа на майстора на кукли Копелиус, който ще заблуди Франц, че куклата му е жива.

Балетът „Копелия“ е бил представен за първи път във Франция през 1890 година в присъствието на Наполеон Трите. Този спектакъл е изиграл изключителна роля в историята на балета, като отделен музикално-сценичен жанр. Появата на куклата Копелия след това е довела до отделянето на балетния театър за кукли. За това пример е „Лешникотрошачката“. В България историята на балетното изкуство започва с „Копелия“. Първата постановка е била през 1928 година на големия балет-майстор Анастас Петров. На варненска сцена е първото му представяне е през 1959 година.

Диана СТОЕВА