Оркестърът на Националната гвардия на Алжир пристига във Велико Търново за XIII Международен фестивал на военните оркестри

Велико Търново. Музиканти от три страни ще се включат в XIII Международен фестивал на военните оркестри в старата столица. Участниците са над 200, а събитието е част от празничните прояви за Независимостта на България – 22 септември. Това обобщи в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината. Официалното откриване на проявата ще е от 17.00 часа в събота пред МДТ „Константин Кисимов“, където ще има кратка шоу-програма. Преди това изпълнителите ще дефилират по главната улица „Васил Левски“, от 16.30 часа. „Сред участниците са Оркестърът на Националната гвардия на Република Алжир; Оркестърът на Академия на военно-въздушните сили на Република Румъния, град Брашов; Представителният гвардейски духов оркестър – град София; Представителният оркестър на сухопътни войски с мажоретен състав от град Троян и Фестивалният военен оркестър, който е  символичен домакин. В него се включват оркестрите на НВУ „Васил Левски“ и Втора механизирана бригада – Стара Загора, и Представителен курсантски блок на НВУ. Общият брой на участниците е над 200 човека“, допълни Нелина Църова.

За всички гости и жители на Велико Търново Общината е подготвила и излъчването на 3D Mapping спектакъла „Царевград Търнов“, което ще е от 21.00 часа, на 21 септември, на фасадата на ХГ „Борис Денев“.

Международният фестивал ще продължи и в следващите два дни – на 22 и 23 септември с дефилета и концерти. Пълната програма с изпълненията по часове е поместена на интернет сайта на Общината.

Луиза ТРАНЧЕВА