Орлин Цанев, водолаз: Влизал съм в барокамерата във Варна и съм категоричен, че хората, които работят на нея, са изключителни професионалисти

снимка: pixabay.com

 Влизал съм в барокамерата във Варна и съм категоричен, че хората, които работят на нея, са изключителни професионалисти. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна водолазът Орлин Цанев, във връзка с внезапната смърт на 36-годишния матрос Спасен Пенчев, който почина във Военноморската болница при извършването на годишните медицински прегледи на водолазния състав от ВМС с имитационни водолазни спускания в барокамера. По думите му операторът, който работи на съответната барокамера е, може би, най-добрият в България. „Аз лично съм се убедил в качествата на хората, които работят с барокамерата и поне за мен е почти невъзможно да е тяхна вината за случилото се с водолаза“, добави Цанев. Той посочи, че за съжаление подобни инциденти са изключителна рядкост, като в последните години не са се случвали. „Не мога да коментирам нищо по конкретния случай, защото все още се води разследване, информация имам колкото и Вие. Човек обаче не знае какво може да му се случи днес или утре. Това, което стана с момчето, можеше да се случи и в морето, просто никой не е застрахован“, подчерта Цанев.
Проф. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница – Варна, заяви, че към момента не може да коментира случая, защото е следствена тайна. „Води се досъдебно производство, такава е процедурата и нямам никаква информация към момента. След извършване на всички експертизи прокуратурата ще излезе със съответно официално становище, дотогава дори и неофициална информация дори аз нямам“, каза в заключение проф. Въжаров.
Десислава ВАСИЛЕВА