Осигурено е засилено полицейско присъствие за новогодишния концерт на площад „Независимост“ във Варна

Осигурено е засилено полицейско присъствие за новогодишния концерт на площад „Независимост“ във Варна. Пред Радио „Фокус“ – Варна Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР във Варна, заяви, че на срещи с представителите на местната власт са планирани и координирани мерките за безпроблемното протичане на организираните масови мероприятия. „Създадена е организация да бъде използван целият наличен състав, както и целият автомобилен парк с цел осигуряване на видимо полицейско присъствие във всички обекти с масово струпване на хора и автомобили, както и в малките населени места. Предварително бе събрана информация за местата, на които ще се провеждат празнични събирания. Дадени са препоръки за бдителност, своевременно информиране на компетентните органи при необходимост, начините за координация на съвместни действия. Проведени са срещи със собственици и управители на частни охранителни фирми“, добави Ивана Милева.

По отношението на ползването на пиротехнически изделия Ивана Милева припомни, че фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Създадена е организация за полицейско присъствие по входовете и изходите на града в дните, в които се очаква засилен поток от автомобили от и към Варна, край църкви, храмове и манастири за обезпечаване опазването на обществения ред. Предвиждат се и засилени полицейски проверки на водачи с рисково поведение, както и засилени проверки за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, управление без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА